Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković čestitao je u nedjelju mons. Fabijanu Svalini na imenovanju biskupom koadjutorom u Srijemskoj Mitrovici.

Surađivat ćemo na dobrobit hrvatske manjine u Srbiji te nastaviti s projektima kojima želimo poboljšati njihov status i očuvati vjerski, kulturni i jezični identitet, kaže se u čestitci objavljenoj na Plenkovićevu Twiter računu.

Papa Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021.

Novoimenovani srijemski biskup Svalina prvi put se susreo sa svećenicima Srijemske biskupije u srijedu, 10. studenoga u Petrovaradinu, javila je IKA.

Mons Svaline zaredit će se u nedjelju 21. studenoga u u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici. Glavni zareditelj bit će tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu . Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. u Đakovu, prenosi IKA.

(Hina)