Robert Badinter trajno je obilježio francusku i europsku povijest svojim profesionalnim i moralnim angažmanom, poručio je premijer Andrej Plenković u izrazu sućuti u povodu smrti istaknutog francuskog pravnika, profesora i političara.

“Robert Badinter trajno je obilježio francusku i europsku povijest svojim profesionalnim i moralnim angažmanom. Kao bivši predsjednik Ustavnog suda i ministar pravosuđa ostat će upamćen uspješnim zalaganjem za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj”, kazao je hrvatski premijer.

“U teškim trenutcima borbe za neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske, Badinter je bio na čelu arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji. Mišljenja takozvane Badinterove komisije u prosincu 1991. potvrdila su da je SFRJ u procesu raspada”, rekao je Plenković, što je posljedično dovelo do toga da države tadašnje Europske zajednice i šire međunarodne zajednice priznaju Hrvatsku.

“Badinterova dugogodišnja pravnička i politička karijera ostaje kao zalog i primjer zalaganja za opće dobro i univerzalna načela”, navodi Plenković.

Za svoj izniman doprinos pravnoj znanosti, zaštiti ljudskih prava te djelovanju koje je poduprlo pravno utemeljenu borbu za samostalnost Republike Hrvatske, Badinteru je 2003. dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.