Premijer Andrej Plenković istaknuo je veliko političko iskustvo Ivana Anušića, kojega će Hrvatskome saboru predložiti za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i drži da će kvalitetno obavljati tu dužnost, a vjeruje da će u parlamentu biti potvrđen već u četvrtak.

Da će Anušića predložiti za novog ministra obrane te potpredsjednika Vlade Plenković je izvijestio u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Banskim dvorima pri čemu je istaknuo da su za to imenovanje konsenzualnu potporu dali i stranka i koalicijski partneri.

Podsjetio je na dijelove Anušićeve biografije (aktualni župan Osiječko-baranjske županije, prije toga načelnik općine Antunovac, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvoro potpredsjednika HDZ-a).

“Vjerujem da ću Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra odbrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je naravno na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu”, rekao je premijer.

Prema proceduri, Anušić se treba predstaviti nadležnom saborskom Odboru za obranu, a prema Plenkovićevim riječima to bi trebalo biti u srijedu, a kako je glasovanje na plenarnoj sjednici predviđeno za četvrtak, premijer očekuje da će se o Anušiću glasati već u četvrtak.

Naglašava pritom i važnost resora “osobito u ovakvim globalnim okolnostima”. “Ako sve bude onako kako se sada čini, a vidite da je proces iznimno brz i učinkovit, očekujem odbor u srijedu i potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak” rekao je Plenković dodavši kako bi stoga Anušić već u četvrtak popodne mogao “biti na dužnosti i član Vlade”.

Anušića bi na mjestu župana u preostalom dijelu mandata mijenjo jedan od njegovih sadašnji zamjenika – Mato Lukić.

Novinari su premijera pitali i o tome kakav će biti suradnja s Anušićem s obzirom na to da su “imali i lošijih epizoda u prošlosti” (odlazak ministrice Nataše Tramišak, stavovi o čelnom čovjeku HEP-a), a premijer je podsjetio da su on i Anušić izabrani na unutarstranačkim izborima “u istom timu”.

To što možda ponekad imamo možda različita stajališta o pojedinim pitanjima ne znači da nismo dio istoga tima i dio najužega vodstva HDZ-a, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da Anušić ima veliko političko iskustvo te “ima sve reference da bude ministar obrane”. “I uklopit će se u tim i funkcionirati normalno kao i do sada”, dodao je.

Novinari su ga pitali i hoće li dogovori između Anušića i predsjednika Republike koji je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga biti lakši, a u kontekstu loših odnosa bivšeg ministra Marija Banožića i Zorana Milanovića.

“Vidjet ćemo kakvi će biti dogovori”, rekao je Plenković te dodao da je najveća odgovornost na Milanoviću i njegovom neprimjerenom jeziku i korištenju najgrubljih diskvalifikacija.