Platforma 112 u četvrtak je “blitzkriegom protiv medijskog pluralizma” nazvala prijedlog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da Hrvatski sabor smijeni glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a za vršitelja dužnosti imenuje HRT-ovog urednika Sinišu Kovačića.

“Javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT-u parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja”, stoji u priopćenju Platforme 112.

Cijeli je postupak, smatra Platforma 112, politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom – gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Dujomir Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo “pomesti sve s HRT-a”.

Platforma 112 očitim drži da “svrha hitne smjene Radmana nije sankcioniranje njegovih propusta, već je to politička kazna za profesionalni rad novinara i novinarki na HRT-u koji se, upravo unatoč nepovoljnom upravljačkom ozračju na HRT-u, svih proteklih godina, a ne samo proteklih mjesec dana otkad je na vlasti HDZ, trude i uspijevaju proizvoditi društveno relevantan, kvalitetan i politički neovisan program”.

Blitzkrieg na HRT drži dijelom antimedijske ofenzive sadašnje vlasti, usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistički i profesionalni medijski prostor. “Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i Hinu”, ocjenjuje Platforma 112.

Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak – pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru, naglašava PLatforma 112.

“Kolikogod predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Karamarko u ovome igrao istaknutu sramotnu ulogu, jednaka je odgovornost i svih drugih zastupnika vladajuće većine i članova Vlade, iz svih političkih stranaka, a posebno MOST-a te HSLS-a koji svojim glasovima osiguravaju većinu HDZ-u”, upozorava.

Ljaga zatiranja medijskih sloboda past će na sve koji se ne usprotive ovom blitzkriegu “s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije – režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije”, jer nemaju mandat “za takvo zatiranje demokracije”, zaključuje Platforma 112.

(Hina)

fah