Prije negdje godinu dana pisali smo o Pizzeriji Kavalir u Botovu, odmah uz mađarsku granicu, koja je poznata po autentičnim i vrhunskim pizzama u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ako niste se čuli za malo mjestašce Botovo, ono se nalazi u relativno nepoznatoj općini Drnje 10-tak minuta od Koprivnice.

Drnje nije baš bogato gastro ponudom, ali zato ima malu skromnu slastičarnicu u samom centru, koja je za vrijeme ljetnih vremena uvijek puna (o tome ćemo pisati jedan drugi put, op.a.) i pizzeriju koja je i dalje broj jedan u Podravini i Prigorju.

Po čemu je ova pizzerija posebna u mnoštvu drugih, pa odgovor je vrlo jednostavan. Za razliku od ostalih ovdje je tijesto jednostavno savršeno – mekano, sočno, kora je taman hrskava, dok tijesto nije pretanko ni predebelo. Idealno kako bi mogli uživati u svježim namirnicama koje se vrlo često koriste u Kavaliru. Sve je većinom domaće, puno okusa, pa se tako može uživati u finoj šunki, radiću, rikoli, mozzareli, homemade sosu od rajčica s mediteranskim začinima, a u nekim inačicama vlasnik koristi parmezan ili pesto koji je priča za sebe.

Ovaj put smo naručili jednu drugačiju kombinaciju. Bilo nas je više pa smo probali miješanu i botovečku zajedno u jumbo izvedbi. Tijesto naravno savršeno, kao i kora koju ovdje uvijek pojedemo do kraja. Sir je bio zaista odličan zajedno sa šunkom, šampinjonima i umakom od pasirane rajčice. Sve se fino nadopunjavalo tako da zaista nemamo zamjerke.

Botovečka je definitivno najbolja autorska pizza ovog kultnog mjesta, tako da ukoliko se zateknete u Kavaliru preporučamo da prvo nju probate, a nakon toga „Selo moje malo“ koju ne možemo izostaviti.
Botovečka je specifična pizza koja spaja sve ono najbolje iz Italije i domaće namirnice ovog kraja. Radić, svježi paradajz, pršut, naribani parmezan, mozzarela i pesto. Rapsodija okusa.

Naravno uvijek će biti onih koji će gunđati i očekivati klasičnu masniju pizzu, debljeg tijesta s puno low-budget sira, mljevenom šunkom i šampinjonima, no to je normalno. Nije sve za svakoga pa tako ni ova pizzerija nije iznimka. No mi Kavalir volimo baš takav kakav je, i ne želimo da se ikad promijeni.

 

Jedini minus ovom kultnom mjestu su kartice. Živimo u 21. stoljeću i plaćanje gotovinom zaista je sve rjeđe, posebice ako znamo da u Hrvatsku dolazi sve više turista. Kavalir isto tako ima sve više gostiju pa bi bilo dobro preurediti terasu te možda malo proširiti pivsku i vinsku kartu. Sve ostalo čista 5.

S obzirom da ćemo u ovo ljetno doba polako posjećivati i ostale pizzerije, kako bi naši čitatelji znali gdje otići za vrijeme praznika, ovo je neka naša aktualna lista pizzerija koje vrijedi posjetiti. Ako smo neke zaboravili u ovom članku, to ne znači da se neće uskoro naći na našem popisu pizzerija koje morate obići.

1. Pizzerija Kavalir (Botovo)
2. Pizzerija Harly (Kloštar Podravski)
3. Klopizza (Koprivnica)
4. Restoran Royal (Kloštar Podravski)
5. Restoran Tomislav (Križevci)
6. Restoran i pivnica Stari grad (Đurđevac)
7. Pizzerija Grof (Koprivnica)

Ukoliko niste pogledali 4. epizodu Gastro tražilice u Pizzeriji Harly u Kloštru Podravskom pretplatite se na naš kanal i uživajte: