Sigurnost učenika koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski kod prelaska ceste na Trgu mladosti goruće je pitanje na koje se već godinama ne nalazi adektavnog rješenja. Kako je nedavno upozorila ravnateljica te škole, Gordana Gazdić Buhanec prijelaz kod Domoljuba izuzetno je nepregledan i opasan po mališane koji dolaze u školu iz jugozapadnog dijela grada.

oš ang

– Postavili smo Gradu višekratno i pisane i usmene upite, te su i pojedini vijećnici pitali na tu temu. Istovremeno, MUP je kazao kako nema nekih prepreka za to da se tu postave neki uspornici – objasnila je i upozorila na, po njoj, nelogičnost da u Nemčićevoj ulici koja vodi do središta grada postoje tri uzdignute zebre radi usporavanja prometa, a ovdje ništa.

buhanec

– Nismo niti industrijska zona, niti je ovo city, dakle može se. Napravila bih zakonsku iznimku i ne bih čekala da neko dijete strada, postane invalid ili pogine i da onda izađemo na ulice – zaključila je i još jednom naglasila kako se u park prelazi gotovo rekreativno iz kafića preko puta, dok na ovoj zebri dnevno prođe 200 do 300 djece.

S njom se posebno složio tajnik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije koji s ANG surađuje kroz brojne projekte za povećanje sigurnosti djece u prometu.

Shahidul Islam

– Kao osoba, a ne samo kao predstavnik neke udruge, podržavam što je ravnateljica rekla i što pokušava napraviti jer vjerujem da bi to Grad i trebao učiniti s obzirom da je na ulazu tabla na kojoj piše ‘Grad, prijatelj djece’ – rekao je i dodao da u slučaju da se nema sluha za ovu problematiku postavlja se pitanje čemu taj naziv.

oš ang zebra

Podsjetimo, nedavno je na sjednici Gradskog vijeća sličnu problematiku vezanu za učenike ove škole potaknuo i nezavisni Marijan Šiško koji je pitao može li se postaviti zebra na cesti nasuprot knjižare Pink Panter u koju djeca redovito pretrčavaju iz parka škole. Gradonačelnik Mišel Jakšić nije bio oduševljen tim prijedlogom.

– Apsolutno se slažem s vama i mislim da bismo na svakih 50 metara i pješačku stazu pa ćemo biti sigurni, ali to ćemo uputiti na povjerenstvo za promet gdje su policija i struka pa će oni zauzeti nekakve stavove, a onda ćemo reći pošteno ljudima koliko košta da na svakih 50 metara bude zebra. Evo, bit ćemo prvi grad u svijetu koji će to tak napraviti – odgovorio mu je.

go/prigorski.hr