Ministar rada Marin Piletić izvijestio je u petak nakon pregovora kako su sindikatima državnih i javnih službi iznijeli novu Vladinu ponudu – povećanje osnovice za listopad od pet posto, odnosno da bi dosadašnja sa 902 narasla na 947 eura te povećanje božićnice sa 232 na 300 eura.

Također smo sindikatima pojasnili učinke porezne reforme na povećanje plaća te novo pravo i uskrsnicu od 100 eura kao i izradu dviju uredbi koje će proizaći iz zakona o plaćama u državnim i javnim službama koje moraju stupiti na snagu, prema NPOO-u, odmah nakon 1. siječnja 2024. Također i da će fiskalni učinak na temelju novih koeficijenata biti na razini oko 850 milijuna eura dodatno u državnom proračunu, istaknuo je Piletić u izjavi novinarima.

Uz predloženo povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta sa 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, smatra ministar.

Sveukupna Vladina ponuda sindikatima javnih i državnih službi iznosi oko 1,2 milijardi eura.

Očekujemo do utorka u 12 sati da se sindikati izjasne o ponudi kako bismo na Vladinoj sjednici u srijedu, 25. listopada, mogli ovlastiti ministra za potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru, odnosno Temeljnom kolektivnom ugovoru kako bi se sva prava, a prvenstveno uvećana osnovica mogla primijeniti za listopad s isplatom u studenome, rekao je Piletić.

Odgovarajući na novinarski upit o jamstvima, ministar rada i mirovinskog sustava Piletić je rekao da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno otvaraju pregovore o povećanju osnovice. Kumulativno povećanje bilo bi 14 posto, dodao je Piletić i pojasnio kako povećanje osnovice u odnosu na prethodnu Vladinu ponudu, znači povećanje izdatka sa 179 milijuna na 270 milijuna eura.

Sindikati – vjerujemo da će članstvo prihvatiti ponudu

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako im je prema Vladinom prijedlogu ponuđeno 300 eura božićnica, 100 eura uskrsnica i pet postotno povećanje osnovice plaće, uz napomenu kako su već dobili 10 postotno povećanje što predstavlja povećanje nešto malo veće od 15 posto.

Nastavljamo pregovore oko terenskog dodatka u idućem krugu pregovora, najavio je. Ponudu ćemo predstaviti članstvu i vjerujemo da će ju prihvatiti, mislim da je to – to, i mi smo što se toga tiče, zadovoljni, rekao je Jagić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar zadovoljan je Vladinom ponudom.

Dodao je kako im je važno i donošenje zakona o plaćama budući su zaposlenici u državnim službama imali i do 20 posto niže plaće u odnosu na ista ili srodna radna mjesta u javnim službama što je vidljivo iz sredstava osiguranih za uredbe i da moraju tek dostići ono što neki već imaju.

Zakon je alat da ispravimo tu nepravdu, rekao je Lončar.