Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić prozvao je u srijedu čelnika SDP-a Peđu Grbina da neosnovano, ‘poput Grincha’ plaši umirovljenike neistinitim tvrdnjama kako će njihova kapitalizirana štednja nestati te želi umanjiti ono što je Vlada učinila za umirovljenike.

Piletić se na konferenciji za novinare u Banskim dvorima referirao na najavu SDP-a da će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond, ustvrdivši da Grbin dan prije isplate sedmog paketa pomoći želi umanjiti ono što je Vlada učinila za umirovljenike u ovoj godini.

Grbin je ranije danas najavio da će SDP podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond. Poručio je i kako su “alternativni investicijski fondovi očito smišljeni s idejom da neki HDZ-ovci s njim upravljaju te da novac hrvatskih građana, budućih umirovljenika, koriste za pitaj Boga što”. Ustvrdio je i kako je zbog garancije koja se mora dati iz proračuna, u riziku novac svih građana.

Piletić ističe da izmjenama tog zakona koje je Sabor prihvatio, nužno ne znači da će se osnovati alternativni investicijski fond s jamstvom države, nego su propisali da će se to dogoditi u trenutku ukoliko vlada želi izdati takvo jamstvo.

“Prije toga moramo donijeti uredbu, a da bi bilo koje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima dobilo jamstvo, mora obrazložiti u što će ulagati, koje strateške investicije, na koji način želi osnažiti hrvatsko gospodarstvo, da bi Vlada dala jedno takvo jamstvo”, naglasio je resorni ministar.

Poručio je i kako predsjednik SDP-a ‘koristi blagdansko vrijeme poput Grincha da bi plašio i strašio umirovljenike’.

Uvjerava da nema nikakve osnove, niti motiva da se u božićno i novogodišnje vrijeme plaše hrvatski umirovljenici, da će njihova kapitalizirana štednja nestati.

U posljednjih godinu i pol mandata SDP-ove vladavine mirovine povećane 0 kuna

“Naprotiv, ova intencija i ovog kruga izmjena i dopuna zakona o kapitaliziranoj štednji ima samo jedan cilj, povećati adekvatnost mirovina u Hrvatskoj, a ujedno i zadržati održiv mirovinski sustav”, kazao je. Ustvrdio je i kako su u posljednjih godinu i pol dana mandata SDP-ove vladavine mirovine povećane “za točno 0 kuna”.

Za nekoga tko je krenuo u političku kampanju 2024. s onim popularnim i nadaleko poznatim štrikom i ide govoriti o mirovinskom sustavu na način da postoje nekakvi alternativni investicijski fondovi, govori da taj čovjek ne zna apsolutno ništa o hrvatskom mirovinskom sustavu, poručio je. Ti fondovi postoje, u njih mirovinska društva ulažu i oni ostvaruju znatne prinose koje su ostvarili i u 2023. godini.

Piletić je najavio i da će se ići s novom formulom usklađivanja mirovina, koja će zamijeniti dosadašnju 70:30.