Mesna industrija PIK Vrbovec lani je zabilježila uspješno poslovanje, a mi donosimo pregled i novitete.

S kojim uskrsnim programom Mesna industrija izlazi na tržište?

PIK Vrbovec redovito za svaki blagdan, pa tako i za Uskrs, pažljivo priprema svoj široki asortiman proizvoda kako bi svojim potrošačima omogućili nezaboravne trenutke i okuse. Tako će i za ovaj Uskrs, naša tradicionalna jela poput Rolanih lopatica, Rolanih šunki, Vratine, Lopatice s kostima te Slavonske šunke, kao i drugi svima dobro poznati PIK proizvodi, biti neizostavan dio svakog blagdanskog stola.

Kako je Mesna industrija poslovala prošle godine?

Prošla godina bila je izuzetno zahtjevna za cijelu mesnu industriju, pa tako i za PIK Vrbovec. Povećanje cijena sirovina, posebno živih svinja i svinjskog mesa, kao i više cijene energenata, utjecali su na rast naših troškova. U isto vrijeme, pojavom Afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, tržište svinja je doživjelo određeni poremećaj koji je zahtijevao prilagodbu PIK Vrbovca novonastaloj situaciji.

No, unatoč svim izazovima koje smo imali tijekom 2023., uspješno smo poslovali i prodali više od 82 tisuće tona svježeg mesa i mesnih prerađevina te zadržali tržišne udjele u tim kategorijama.

Posebno smo ponosni i na činjenicu da smo tijekom prošle godine povećali materijalna davanja našim zaposlenicima, koji su najveća vrijednost naše kompanije.

U prošloj smo godini također uveli i nove grupe proizvoda, poput Slow cooked selectiona, koja je izuzetno dobro prihvaćena od strane potrošača. Vjerujemo da će ova grupa proizvoda pronaći svoje mjesto na policama trgovina ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama.

U prethodnom razdoblju radili smo na razvoju još jedne naše inovacije – PIK Natura, liniji mesnih prerađevina, koju smo nakon temeljitog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja uspješno plasirali na tržište.

PIK Natur liniju čine šunka, parizer, mortadela i trajne kobasice. Ono što ih čini posebnima je što su proizvedeni bez dodatka fosfata, nitrita i nitrata te uz korištenje prirodnog izvora askorbinske kiseline, što rezultira proizvodima čistog okusa i visoke nutritivne vrijednosti.

Projekt je realiziran uz korištenje sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a jedan od važnih elemenata uspješne realizacije ove inovativne linije proizvoda bila je suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, koji je pružio stručno znanje i podršku kao strateški partner.

PIK Vrbovec je predstavio i komunikacijsku kampanju s potpisom “DOĐI ZA STOL”, s kojom želimo poručiti da uz hranu obilježavamo i velike i male trenutke te da oko stola, uz čitavu lepezu različitih PIK proizvoda, stranci postaju prijatelji, a prijatelji – obitelj.

PIK tvornica2

Koliko u Mesnoj industriji danas radi stranih radnika (iz kojih zemalja) i kako se snalaze?

U PIK Vrbovcu u ovom trenutku radi sedamdesetak naših kolega iz Bangladeša, Nepala i Filipina. Oni su se uspješno uključili u kolektiv, što je uvelike olakšano sviješću naše kompanije o važnosti integracije i premošćivanju jezične barijere. PIK Vrbovec je za svoje strane radnike organizirao tečaj hrvatskog jezika, pružajući im priliku da jednom tjedno sudjeluju u interaktivnim i zabavnim predavanjima u prostorijama kompanije kako bi se upoznali s hrvatskim jezikom i kulturom. Ovaj pristup pomaže našim kolegama da se što kvalitetnije integriraju u radnu sredinu i zajednicu te da se lakše snalaze u svakodnevnim aktivnostima.