Pfizer očekuje kraj istraživanja cjepiva u danima pred američke izbore

3. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Pfizer očekuje kraj istraživanja cjepiva u danima pred američke izbore


Američka farmaceutska tvrtka Pfizer trebala bi u listopadu znati djeluje li njezino cjepivo na koronavirus, otkrio je njezin čelnik Albert Bourla u četvrtak, a time se otvara mogućnost da ono postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 3. studenoga.

Pfizer će odmah prijaviti cjepivo za odobrenje pokaže li se da je djelotvorno i sigurno, rekao je Bourla na online susretu u organizaciji Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA). Pfizer cjepivo razvija s njemačkom tvrtkom BioNTech.

Utrka u razvoju cjepiva s tvrtkama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi i ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Covid-19 je u SAD-u ubio više od 180 tisuća ljudi, pa Trump do dana izbora želi zabilježiti pobjedu na području pronalaska cjepiva.

Američki centar za sprječavanje i prevenciju bolesti od saveznih država traži da pripreme plan cijepljenja za visokorizične skupine već krajem listopada.

Rokovi Pfizerovog istraživanja ovisit će o brzini rada znanstvenika, kao i raširenosti zaraze covidom-19 na područjima istraživanja u SAD-u, Argentini i Brazilu, rekao je Bourla.

„Prema našim kalkulacijama to bi se trebalo dogoditi u listopadu“, kazao je i dodao da je Pfizer zasad regrutirao 23 tisuća pacijenata i da ih prikupljaju brže nego što su planirali.

Rivalska tvrtka Merck također je potvrdila da će uskoro krenuti s testiranjem jednog cjepiva na ljudima, a drugog kasnije ove godine.

I Merck i Pfizer tvrde da će tražiti odobrenje cjepiva tek kad se pokaže sigurnost i djelotvornost kod velikog broja ljudi.

U svijetu vlada zabrinutost da bi politizacija znanosti mogla rezultirati preuranjeno odobrenim cjepivom radi političkih dobitaka.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u četvrtak je rekla da ne postoji politički pritisak na američku regulatornu agenciju za lijekove (FDA) da brzo odobri cjepivo.

“Nitko ne vrši pritisak na FDA da bilo što učini”, ustvrdila je McEnany.

(Hina)