Petu godinu zaredom u Hrvatskoj pada mortalitet od raka dojke, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči Dana narcisa, ističući da ta bolest više nije vodeći uzrok smrtnosti žena.

Rak dojke sada je na trećem mjestu među zloćudnim uzrocima smrti žena, nakon raka pluća i kolorektalnog raka. Po smrtnosti od raka dojke Hrvatska je na 15. mjestu u Europskoj uniji, što je bolje od prosjeka, priopćili su iz HZJZ-a.

Dan narcisa i ove će se godine, 26. put, obilježiti prve proljetne subote radi podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki.

Tim je povodom HZJZ objavio da je u Hrvatskoj u 2019. godini zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od te zloćudne bolesti umrle su 2020. godine 722 žene (stopa 34,7/100.000).

Zbog starenja stanovništva, predviđa se da će oboljelih žena biti sve više. Većina slučajeva dijagnosticira se u starijih žena, čak više od 80 posto novooboljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je važno da se već od najranije mladosti počne s redovitim pregledima prsa.

Pad mortaliteta od raka dojke dijelom je rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanje raka dojke, koji je počeo 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja te bolesti. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine radi što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Ciljevi programa za rano otkrivanje raka dojke su dijagnoza bolesti u što ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih te smanjenje mortaliteta.

Prema službenim podatcima, odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kreće se oko 60 posto, a dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podatcima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u posljednje dvije do tri godine obavilo 77,3 posto žena u dobi od 50 do 69 godina .

U vrijeme pandemije covida-19 mamografski probir nije se provodio samo tri mjeseca, i to u proljeće 2020. tijekom lockdowna. Sve žene koje su tada propustile svoj termin dobile su u jesen 2020. ponovljeni poziv. Na godinu se u sklopu programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.