Hrvatska muška košarkaška reprezentacija okupila se u ponedjeljak uoči dvije utakmice pretkvalifikacija za odlazak na EuroBasket 2025. godine koje će igrati protiv Austrije u Grazu u četvrtak te protiv Poljske u Zagrebu u nedjelju, a vršitelj dužnosti izbornika Aleksandar Petrović suočio se s dva neugodna otkaza.

Petrović tako neće moći računati na Luku Božića iz Zadra, igrača koji je sjajno započeo novu sezonu te je bio najbolji strijelac regionalne ABA lige, a otkazao je i centar španjolskog Obradoira Dragan Bender. Kao zamjena za Božića pozvan je Lovre Runjić iz Splita, dok umjesto Bendera nije poznan nitko.

“Stigao je medicinski izvještaj iz Zadra prema kojem Luka Božić naredna dva tjedna ne može igrati, pa tako ni participirati u ovom reprezentativnom ciklusu, a umjesto njega sa šire je liste pozvan Runjić iz Splita. Drugi, prilično neugodan izostanak je onaj Dragana Bendera. Prije par dana me nazvao njegov španjolski agent iz Amerike i obavijestio da Bender mora provesti rehabilitaciju koljena s obzirom da je u protekla dva mjeseca bio pod iznimnim naporom. U ovom slučaju nisam zvao zamjenu jer u ovom trenutku imamu šestoricu visokih igrača. Kako bi sutrašnji dan iskoristili na najkvalitetniji mogući način, posudio sam jednog Ciboninog igrača vanjske linije Majcunića kako bi formirali tri petorke i što bolje odradili sljedeća dva treninga, jer sutra će svi biti na okupu. Danas ih je na treningu 12, Prkačin se priključuje na popodnevnom treningu, tijekom noći dolazi Dario Drežnjak, a zadnji koji se priključuje, zbog loših avionskih linija, je Toni Nakić”, rekao je Petrović.

Kapetan reprezentacije u ovoj akciji bit će razigravač Splita Dominik Mavra.

“Uvijek je isto, pripreme su kratke za vrijeme ‘prozora’, ali svima je tako, kako nama, tako i drugima. Ima tu dosta i novih momaka i nekih koji su bili ranije, no generalno smo jako mlada momčad, neopterećena… i imam neki dobar osjećaj. Kapetanska traka je velika čast, nemam što reći dalje od toga, to je nešto što sanjaš kad se kreneš baviti košarkom”, kazao je Mavra.

Nakon prva dva kola odigrana u kolovozu Hrvatska je vodeća na ljestvici s dvije pobjede, slijede Poljska i Švicarska s omjerom 1-1, dok je posljednja Austrija sa 0-2. Samo će pobjednik skupine izravno u sljedeći krug kvalifikacija.