Petnaest osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, ubijeno je pod ruskom topničkom vatrom u regiji Harkiv (sjeveroistočna Ukrajina), objavio je guverner te regije u utorak.

“Petnaest osoba je poginulo, a 16 ih je ozlijeđeno. To su strašne posljedice ruskog granatiranja usred bijela dana u regiji Harkiv”, rekao je guverner Oleg Sinegubov, dodajući da su svi ubijeni i ozlijeđeni u četiri odvojena bombardiranja.

Ruske snage granatirale su Šugiv, grad oko 30 kilometara jugoistočno od Harkiva, pri čemu je ubijeno šest osoba, a ranjene četiri, rekao je.

U samom Harkivu je ubijeno još pet osoba, a ozlijeđeno 11, dok je u napadu u predgrađu poginuo osmogodišnji dječak čija je majka ozlijeđena.

Tri osobe su ubijene u Zoločivu, gradiću 40 km sjeverno od Harkiva.

“Ovo je terorizam. To su zločini protiv čovječnosti koji se moraju kazniti”, rekao je guverner.

Mnogi stanovnici regije Harkiv, koja graniči s Rusijom, pobjegli su na početku invazije, a zatim su se počeli vraćati svojim domovima nakon što su pokušaji ruskih snaga da zauzmu drugi ukrajinski grad odbijeni.

Harkiv, koji se nalazi 50 km od ruske granice, pretrpio je teško bombardiranje na početku invazije, ali su ukrajinske snage vratile kontrolu nakon borbi koje su izazvale velika razaranja.

Ruska vojska je od tada usmjerila svoje napore na regiju Donbas, koja uključuje regije Donjeck i Lugansk jugoistočno od Harkiva.