Zastupnik SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini Renato Petek oštro je u četvrtak upozorio svoju stranku da bi se pregovori o koaliciji s Možemo! u Zagrebu trebali voditi oko ciljeva koji su interesu građana, a ne o broju radnih mjesta kod Tomaševića.

“Očekujem da se u budućem sporazumu jasno postave ciljevi. (…) Pregovori ne bi smjeli završiti na način – ‘kaj bi ti štel biti kod Tomislava Tomaševića’, koliko je radnih mjesta, već bi se SDP trebao boriti za javno dobro i interese grada”, rekao je Petek novinarima u Gradskoj skupštini.

Time je SDP-ovac Petek oštro kritizirao vlastitu stranku, koja je nedavno oformila pregovarački tim koji će s platformom Možemo! pregovarati o novom koalicijskom sporazumu za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Istaknuo je i da mu članovi SDP-a prilaze i govore da bi “SDP treba pronaći vlastitu kičmu”, te da treba prestati biti privjesak platformi Možemo!, kao što je prije bio bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću.

Petek je rekao da zbog tih vapaja dijela članstva, razmišlja o kandidaturi za šefa zagrebačkog SDP-a.

Osvrnuo se i na pojačan smrad koji se posljednjih dana širi s odlagališta otpada Jakuševec te je apelirao na sadašnjeg v.d. šefa gradskog SDP-a, Branka Kolarića, koji je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) dr.  Andrija Štampar, da transparentno objavi podatke o onečišćenju zraka.

“Zamolit ću Kolarića da javno  izađe s podacima mjerne postaje koje ima Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i da izvijesti građane o rezultatima kvalitete zraka”, rekao je Petek. Napominje da su, unatoč pojačanom širenju neugodnih mirisa, izostale reakcije te institucije.