Na Čabrajskim ljetnim večerima – Seoska gozba i OPG sajam održala se i degustacija pet „zlatnih vina“ prema izboru gastro tima portala Prigorski.hr. Degustaciju je vodio sommelier i novinar Miroslav Mirković.

Za degustaciju su izabrana vina iz prošlogodišnje berbe Vinarije Topolovčan (Kloštar Podravski) – Rajnski Rizling, Vinarije Grudić (Koprivnica) – Graševina, Vinarije Matočec (Đurđevačka Podravina) – Sivi Pinot, Vinarije Kostanjevec (Rasinja) – Rajnski Rizling i Vinarije Korenko (Križevci) – Elizabeta Graševina.

Prema ocjeni našeg gastro tima to je u ovom trenutku pet najboljih vina Podravine i Prigorja, koja najbolje dočaravaju terroir ovoga kraja te su definitivno najbolji omjer cijene i kvalitete.

– Sva vina bila su živahna, elegantna, suha i mineralna što je specifično za ovaj kraj. Kiseline su naglašene, ali i dalje dobro izbalansirane s tijelom vina. Na nosu dosta voćnosti i herbalnih nota. Ovo je definitivno bila godina rajnskog rizlinga u kojem prevladava zelena jabuka i svježina, dok graševine imaju dosta voćnosti, cvjetne note i dašak vinogradarske breskve.

Sivi Pinot je definitivno priča za sebe – suho, ozbiljno vino s privlačnom slatkoćom u svom finišu – istaknuo je urednik gastro rubrike i sommelier Miroslav Mirković te naglasio kako je jedina mana naših vina nedostatak kvalitetnog marketinga i udruženog brendiranja na razini županije.

Sva vina kreću se u cjenovnom rangu od 30 – 50 kuna, što je danas najkonkurentnija cijena za daljnji plasman na hrvatsko tržište.

M.Mirković/prigorski.hr

foto: Stjepan Dolenec