Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u parlamentu Crne Gore, neprijateljski čin susjedne države kojom se podčinila politici “srpskog sveta”.

”Izglasavanje navedene rezolucije je neprijateljski akt kojom Crna Gora ponavlja povijesnu pogrešku kakvu je napravila i tijekom Domovinskog rata kada se, jednako kao i danas, nesamostalno i vazalski podčinila tada velikosrpskoj politici, a sada politici srpskog sveta”, rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u crnogorskom parlamentu, Penava vidi u rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ova međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Nakon velikog broja presuda u Međunarodnog suda u Haagu, ovom deklaracijom UN-a je to dobilo najveću moguću osudu i apsolutno razumijemo da se ovdje radi o buntu, o izbjegavanju odgovornosti, izbjegavanju sučeljavanja sa svojom prošlošću, što nas nimalo ne raduje”, kazao je Penava.

Domovinski pokret potpuno podržava demokratske i prozapadno orijentirane snage u Crno Gori. Međutim, Crna Gora kojom je ovladao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti, kazao je predsjednik stranke.

“Cilj politike srpskog sveta je izjednačiti krivnju svih država i naroda, ako se već ne uspije izbjeći krivnja za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo doba, u organizaciji SANU-a i velikosrpske politike”, naglasio je Penava.

Potpredsjednik Sabora ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da rezolucija o zločinima iz Drugog svjetskog rata ”dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić”, dok je izjave crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića o toj temi nazvao pranjem ruku. Slanje prosvjedne note Crnoj Gori smatra dobrim potezom.

“Jasno je da je crnogorsko društvo podijeljeno, vidite to i po glasovima u parlamentu. Snagama koje teže demokraciji, slobodi i euroatlantskim integracijama treba dati podršku, ali četnicima i srpskom svetu treba reći da ne mogu oni pričati o zlodjelima i docirati nekome o pravima”, poručio je predsjednik DP-a.