Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava objavio je u srijedu da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

Nove ministre Penava je predstavio na konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Zagrebu. Uz to, izvijestio je da će Domovinskom pokretu pripasti i prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora te jedan potpredsjednik Sabora.

Penava je kao prvi resor, na čijem će čelu biti ministar iz kvote DP-a, istaknuo Ministarstvo demografije i useljeništva, a vodit će ga Ivan Šipić.

Glavni ciljevi novog ministarstva, koje će nastati iz dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, bit će stvaranje povoljnog okruženja za mlade obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja i stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljeništva u Hrvatsku.

Glavni tajnik stranke Josip Dabro vodit će Ministarstvo poljoprivrede, koji će uz taj naziv dobiti dodatak šumarstvo i ribarstvo. Među ključnim ciljevima u tom resoru su povećanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji i jačanje kapaciteta obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Ante Šušnjar, odvjetnik te član predsjedništva i časnog suda DP-a, vodit će Ministarstvo gospodarstva čije su ključne odrednice povećanje industrijskog udjela u strukturi BDP-a, energetska suverenost te porezna i administrativna rasterećenja gospodarstvenika.

“Šipić je iz Dalmacije, Šušnjar iz Slavonije, a Dabro iz Zagreba, tako da su “ispoštovane tri najvažnije regije”, rekao je Penava.

Član nove hrvatske vlade neće biti zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić, o čemu su nagađali mediji.

Predsjednik stranke Penava odgovorio je da je u konkurenciji bilo mnogo drugih imena, stoga nijedno imenovanje nije sto posto sigurno dok ga ne potvrdi netko od službenih predstavnika stranke.

“Cijelo vrijeme kroz razgovor s vašim kolegama novinarima pokušavam apelirati da ne trčimo pred rudo, kao što kažu u narodu i da ne donosimo zaključke o ljudima i resorima koji nisu dogovoreni. Kao predsjednik DP-a sam tijekom pregovora bio vrlo suzdržan i klonio se od teza koje nisu dogovorene, barem do onih vrlo vjerojatnih faza implementacije ili realizacije”, kazao je Penava.

Penava je potvrdio da je njegov zamjenik Radić prenio upravljačka prava svojih tvrtki na ured odvjetnika Šušnjara “kao što to radi većina poduzetnika kad uđu u politiku, u skladu sa zakonom”.

Osim toga, Radić u narednom razdoblju neće biti ni saborski zastupnik, s obzirom na to da je svoj zastupnički mandat stavio u mirovanje, a stranka će imenovati njegovu zamjenu.

Koalicijski sporazum između HDZ-a i DP-a koji o novoj vladi pregovaraju više od tri tjedna mogao bi po Penavinim riječima biti potpisan do petka.