Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je u srijedu da je Plenković predložio Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika kako bi se izuzeo od odgovornosti za afere te poručio da će se, kada DP dođe na vlast, glavni državni odvjetnik birati dvotrećinskom većinom u Saboru.

“Odabir Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika doveo je do podjele društva jer je izravan prijedlog Plenkovića i vladajuće većine, bez da su za to osigurali širu potporu ostalih stranaka”, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na konferenciji za novinare u Saboru.

Plenković to radi svjesno kako bi izdvojio sebe od odgovornosti po pitanjima različitih afera, primjerice, afere ‘Geodezija’, gdje nas je sve pokušavao uvjeriti kako je riječ o nacionalnim, a ne EU sredstvima, kazao je.

“Nije naivan kad to zaziva, jer ako su nacionalna sredstva, onda postupa DORH, a vidjeli smo u aferi ‘Softver’ kako DORH ne postupa kad je u pitanju zaštita nacionalnih sredstava. Međutim, ako je riječ o sredstvima EU, onda je jasno kao dan da ima posla s Europskim javnim tužiteljem i da onda počne letjeti perje. Odjednom se Plenkovićev osmijeh pretvara u grč i vrlo često osmijeh njegovih ministara u suze”, rekao je Penava.

Upozorio je da je zaustavljanje novinara s jedne strane razlog zašto je Plenković inicirao lex AP, dok s druge strane žuri bez potrebe uoči izbora s imenovanjem glavnog državnog odvjetnika kako bi imao svog čovjeka i DORH i dalje pod kontrolom.

Penava stoga poručuje da kada DP dobije povjerenje hrvatskih građana da mijenja stvari, izbor glavnog državnog odvjetnika provodit će dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru, da bi mu se osigurala neovisnost.

Osvrnuo se i na plaće i inflaciju, kazavši da Vlada u predizborne svrhe pokušava potkupiti birače, a sve zbog kardinalne greške u tajmingu uvođenja eura u Hrvatskoj.

“Plenković i guverner Vujčić su obećavali jeftiniji novac i situaciju u kojoj neće doći do inflacije, a dobili smo sve obrnuto od toga i sada se nalaze u utrci s rekordnom inflacijom koju ne mogu sustići”, kazao je.

Da bi izbjegli nerede na ulicama, bili su prisiljeni podići minimalce, čime su napravili disbalans u sustavu pa se sada javljaju i svi ostali – nastavnici, profesori, liječnici, medicinske sestre, suci, jer sa svojim plaćama i radom žele biti u mogućnosti pratiti troškove života.

Penava je, iako kaže da se svjetonazorski ne slaže s vodstvom HND-a, dao punu podršku novinarima i HND-u koji su se prosvjedom na Markovu trgu usprotivili lex AP-u.