Posjetili smo pekarnicu Jelenko u križevačkoj Šenoinoj ulici, a vlasnica Jelena otkrila nam je zašto je njihov kruh poseban.
Nova pekarnica započela je s radom prije dva mjeseca, a smještena je na putu od centra Križevaca prema prostoru tržnice. Odmah pri ulasku dočekao nas je topli interijer prožet mirisima kruha i brzo smo shvatili zašto je ova pekarnica postala omiljena kupcima koji traže drugačiju ponudu.
Kako ste došli do ideju otvaranja pekarnice i po čemu se vaši proizvodi posebni?
Započelo je iz hobija. Krenula sam peći kruh s domaćim kvasom i shvatila da je to zapravo kruh kakav bi željela jesti i kupovati. Malo po malo to je preraslo u ideju otvaranja pekarnice i nakon dvije godine konačno sam ju i otvorila.
Kruh s domaćim kvasom kakav proizvodim nema nikakvih dodataka u vidu aditiva, kao što su poboljšivači okusa, konzervansi ili umjetna bojila. Kruh se sastoji od brašna, vode i soli, a jedini dodaci su, također prirodni, poput raznih sjemenki, maslinovog ulja ili meda. Koristim najkvalitetnija brašna koja su nam dostupna, a velik udio u našem kruhu je i bio brašno.
Kad spominjete domaći kvas, o čemu se točno radi?
Domaći kvas, koji nazivamo još i prirodni kvas ili „sourdough starter“, fermentirana je smjesa brašna i vode koja sadrži prirodne kvasce. Kruh s domaćim kvasom ne treba dodatni industrijski kvasac, traje dulje i lakše se probavlja.
Njegov problem je, ako to možemo tako nazvati, što izrada kruha zahtijeva stalan nadzor duge fermentacije i procesa pripreme. Najveći izazov je održavanje dosljedne kvalitete proizvoda i to je razlog zašto se ne koristi u industrijskoj proizvodnji kruha. Ipak, jednom kad to svladate nagrađeni ste kruhom s bogatom aromom i posebnim karakterom. Zapravo dobijete pravi kruh kakav su ljudi radili tisuće godina, a nažalost prestali proizvoditi u zadnjih sto godina. Ali i te navike se polako mijenjaju i drago mi je da sam dio promjene kulture kruha u Križevcima.
Kome bi preporučili vaš kruh?
Naš kruh jedu svi jer je zdraviji od svakog industrijskog kruha, no posebno ga preporučam ljudima koji brinu o nutritivnoj vrijednosti i kvaliteti namirnica, trudnicama, ljudima koji traže lakše probavljiv kruh. Kruh s domaćim kvasom, zbog duge fermentacije, ima i manji udio glutena pa ga ponekad mogu jesti i ljudi s lakšom intolerancijom na gluten, također ima i niži glikemijski indeks.
Zbog svoje produžene svježine može se jesti i po nekoliko dana te je savršen i za ljude koji jedu manje kruha, kao i za one koji su ekološki osviješteni i brinu o smanjenju bacanja hrane.
Osim kruha imate i druge domaće i neke autohtone proizvode. Što se najbolje prodaje?
U standardnoj ponudi su nam 3-4 vrste kruha koji se i najviše prodaju. Od ostalih proizvoda imamo nekoliko vrsta muffina, keksiju, badem tortu te focaccia sendviče. Posebno bih istaknula naše kefir pogačice i domaću zlevanku s tikvicama o kojima se najviše priča u gradu i zbog kojih ljudi ponekad dolaze i više puta u danu. Osim kruha držimo i lokalni med i bučino ulje, a uskoro i još neke domaće proizvode.
Kakve su reakcije kupaca i kakvi su planovi za “sutra”?
Reakcije kupaca su izrazito pozitivne, kupci se vraćaju i hvale naše proizvode, a povremeno nam dolaze i ljudi iz susjednih gradova kako bi kupili naš kruh, što je znak da se dobar glas daleko čuje. Za sada se držim ograničenog broja proizvoda, a u planu mi je povremeno uvoditi i neke nove proizvode.
U vremenu kada se sve radi „na brzinu“, pekara Jelenko nas podsjeća da se pravi okus ne može požurivati. Svaki kruh koji izlazi iz njihove peći priča priču o vremenu, pažnji i vještini. Uvjerite se i sami.

















