Predsjednik SDP-a Peđa Grbin uputio je u petak iz Vinkovaca, na predstavljanju programa koalicije Rijeke pravde, ponovni poziv predsjedniku HDZ-a i Vlade Andreju Plenkoviću na predizborno sučeljavanje, poručivši mu da ne bude kukavica.

“Stari moj, ako si spreman za sve izazove dođi, pokaži se, ne budi kukavica. Kažeš da sam patuljak, hajde dođi na sučeljavanje i to pokaži ili će se pokazati da nemaš hrabrosti i nakon osam godina nemaš što reći jer su sve tvoje laži razotkrivene. Ili dođi na sučeljavanje ili šuti jer si potpuna kukavica”, poručio je Grbin Plenkoviću.

“Plenković često kaže da postoje dvije Hrvatske, nećete vjerovati ali on je u pravu. Postoji Hrvatska koja osam godina krade, a kada je uhvate s prstima u pekmezu pokušava podmititi određene medije kako o tome ne bi pisali, ali sve medije ne može podmititi”, kazao je.

Onda doneseš “Lex AP” kako bi se onima koje se ne može podmititi začepila usta, ali ni to nije dovoljno jer su hrvatski ljudi ponosni i znaju se boriti. E, onda dolazi Turudić kako bi se sve predmete, kao što je onaj Gabrijele Žalac, i dalje držalo u ladici, ustvrdio je Grbin.

Postoji i druga Hrvatska, Hrvatska koja želi graditi i stvarati. To je Hrvatska koja nakon 17. travnja želi besplatne vrtiće za svu djecu i veće mirovine i ta Hrvatska stoji sada pred vama, rekao je.

Najavio je da će, nakon što koalicija Rijeke pravde odnese izbornu pobjedu, u prvom tjednu nakon formiranja Sabora izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, kako bi se mirovine počele usklađivati na pravedan načina, a na prvom rebalansu proračunu, koji će biti napravljen prije ljeta, umirovljenicima će se osigurati trajni dodatak.

“U osam godina Plenkovićeve Vlade proračun je rastao za 100 posto, a mirovine dva i pol puta sporije. U četiri godine mi ćemo vratiti hrvatskim umirovljenicima ono što im je Plenković uzeo u osam godina”, poručio je Grbin.

Odgovarajući na pitanje što misli o poruci Domovinskog pokreta da je uvjet za podršku bilo kojoj Vladi ukidanje Istanbulske konvencije, odgovorio je kako to ne dolazi u obzir.

“Zaštita prava žena nije pitanje ideologije nego civilizacijski doseg. U zadnjih nekoliko dana svjedočimo ispadima nasilja nad ženama i ubojstvima, trebamo se boriti da toga bude manje, a za to nije dovoljno samo izmijeniti kazneni zakon niti ratificirati Istanbulsku konvenciju. već svakog dana to provoditi u praksi”, kazao je Grbin.