Saborski zastupnik Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je u utorak da se za funkcionalno spajanje dosad javilo samo 11 općima, a niti jedna za stvarno spajanje.

Iako je Ministarstvo financija javni poziv raspisalo u rujnu dosad se javilo samo 11 općina za funkcionalno spajanje a niti jedna za stvarno spajanje unatoč izdašnim financijskim potporama koje se nude, bez reforme odnosno promjene zakona o teritorijalnom ustroju neće biti ništa od spajanja, rekao je Pavliček u slobodnom iznošenju stajališta.

Podsjetio je kako Hrvatska ima 428 općina, odnosno 555 jedinica lokalne samouprave te isto toliko načelnika ili gradonačelnika, minimalno 555 pročelnika, komunalnih redara, službenih automobila i drugih djelatnika.

Takav sustav dugoročno nije održiv. Više od 20 posto općina nije ekonomski samoodrživo, dio ima manje od 1000 stanovnika, neke nisu prometno povezane, a neke od njih 40 posto sredstava troše na plaće svojih zaposlenika, kazao je.

Pavliček se u govoru prisjetio i generala Slobodana Praljka, koji je tragično preminuo na današnji dan prije pet godina.

Praljka se prisjetio i Hrvoje Zekanović (HDS) tvrdeći da je on u Hrvatskoj zabranjena tema. “Dokle god budem u Saboru ili izvan Sabora, svake godine obilježit ću ovaj dan kada je hrvatski narod dobio nikad jasniju, glasniju i čvršću poruku. Za ideale treba i umrijeti”, poručio je Zekanović.

Nada Murganić (Klub HDZ-a) podsjetila je kako su u javno savjetovanju puštene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojima će rasti naknade zaposlenim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu.

Izmjene stupaju na snagu 1. siječnja, a njima će naknada narasti s 2328 kuna na 4157 kuna, istaknula je. „Obećanje da će se to realizirati dao je i sam premijer Plenković”, podsjetila je zastupnica.