Glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin izjavio je u utorak da ima dovoljno vremena za analizu nove uredbe o koeficijentima i ispravljanje eventualnih pogreški, istaknuvši da su stalna povećanja plaća zadnje četiri godine dobar zalog za odnose povjerenja.

Pavičin se u izjavi novinarima osvrnuo na kritike nove uredbe o koeficijentima koje su predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Sindikata Preporod iznijeli na konferenciji za novinare ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekavši da “nema potrebe ni za kakvu histeriju”.

Sindikatima je dan rok da se izjasne upravo da bi se vidjelo jesu li sva bivša radna mjesta obuhvaćena, s obzirom na to da je broj radnih mjesta, odnosno njihovih naziva, u ovoj uredbi znatno smanjen. “Mi iščekujemo da će se to dobro sagledati, ne na ovakav histeričan način da se sazivaju presice unaprijed, a da se još ništa nije pažljivo analiziralo, nego da se detaljno analizira. Ako ima nelogičnosti, dapače, ispravit će se”, rekao je Pavičin novinarima.

Pavičin je ocijenio da je riječ o najvećem jednokratnom povećanju plaća u novoj povijesti te da do 1. ožujka ima dovoljno vremena za daljnje razgovore.

Osim toga, u zadnje četiri godine plaće su se konstantno povećavale, rekao je Pavičin, dodavši kako misli da je to “dovoljan zalog za budućnost” te da se kaže kako se i tako misli o učiteljima, profesorima i zaposlenima u visokom obrazovanju.

Pavičin je ocijenio da u zahtjevima pojedinaca iz sindikata, ne misleći na članove i ljude zaposlene u obrazovanju, “ima određenih političkih konotacija” i nelogičnih izjava.

U ove četiri godine stvarno se pokazalo da smo dobro surađivali sa sindikatima, rekao je i ponovio da se plaće konstantno povećavaju. Bilo je povećanje plaća i u godini kad su ljudi u privatnom sektoru dobivali otkaze i to od prvog dana. U 2021. godini plaća je rasla 2 posto, a BDP je pao 8 posto. “Ako to nije zalog za budućnost da će se plaće povećati, najviše moguće, onda stvarno ne znam što je”, zaključio je Pavičin.