Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o obeštećenju gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje zaražene afričkom svinjskom kugom za što je osigurano 7,5 milijuna eura, kao i dodatnih 800.000 eura za odstrel divljih svinja, izjavio je u srijedu državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

“Od sutra ćemo dodatno pojačati nadzor uzimanjem krvi za analizu u sadašnjem području nadziranja, ali i izvan njega, na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, a sve s ciljem da se spriječi širenje afričke svinjske kuge, koja je izuzetno opasna zarazna bolest”, rekao je Pavić u izjavi novinarima u Veterinarskoj stanici Vukovar.

Pozvao je svinjogojce s područja Vukovara i Iloka da pojačaju biosigurnosne mjere kako bi svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima osigurali svrstavanje u kategoriju 3, a što će im, kako je kazao, omogućiti normalno prometovanje svinjama.

“Očekujem da bi kroz iduća tri do četiri tjedna mogli obaviti sav predviđeni posao na širem vukovarskom području i ovo područje maknuti iz zone nadziranja, što će omogućiti prometovanje svinja na najnormalniji način, kao što je bilo i do sada”, rekao je, poručivši da je afrička svinjska kuga veterinarski problem i jedino veterinari, a ne političari, mogu ozbiljno pričati o toj bolesti.

Pavić je potvrdio i kako danas nema novih slučajeva ili još uvijek nisu potvrđeni, a s jučerašnjim danom afrička svinjska kuga bila je evidentirana u 112 dvorišta, uz dosta rezultata koji su negativni.

Zadnjih dana slučajevi pojave bolesti uglavnom su vezani uz vukovarsko-srijemske općine Drenovci i Gunja i nešto manje Vrbanja, rekao je.

Izvijestio je kako su novom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj dodatno pojašnjene neke stvari.

“Naredbom je, dakle, otvorena mogućnost svima onima koji su kategoriji 1 ili 2, a u posljednje vrijeme su postigli uvijete da mogu prijeći u kategoriju 3, da to i ostvare, uz prethodni pregled i potvrdu veterinarskog inspektora”, rekao je.

Pavić je izjavio i kako je, nakon što se bolest pojavila, uzorak poslan u referentni laboratorij gdje je potvrđeno da genetska struktura virusa koji je utvrđen u Hrvatskoj odgovara genetskoj strukturi virusa koji je utvrđen prethodnih godina u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji, dok za BiH nema podataka iako neka epidemiološka istraživanja pokazuju na naizglednije pojavljivanje virusa upravo iz BiH.

“Čekamo potvrdu vezano i za genetski sastav virusa koji trenutno kruži u Hrvatskoj pa ćemo vidjeti”, rekao je.

Podsjetio je kako je iz BiH zabranjeno uvoziti bilo kakve proizvode animalnog podrijetla, ali da uvijek postoji i sivo tržište koje je teško isključiti iz cijele priče.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota rekao je kako do sada nije utvrđen niti jedan slučaj afričke svinjske kuge na vukovarskom i iločkom području.

“Nakon što se čulo da se u BiH pojavila afrička svinjska kuga, naši svinjogojci koji u bili kategorija 1 ili 2, odnosno nisu zadovoljavali biosigurnosne mjere, podigli su sami biosigurnosne mjere na kategoriju 3”, kazao je Šota, pozvavši svinjogojce da podignu biosigurnosne mjere jer im prelazak u kategoriju 3 daje sigurnost i njihove svinje neće biti eutanizirane te će ih moći ih klati i njima prometovati.