Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u četvrtak je Hini izjavio da odustajanje SDP-a od Zorana Milanovića kao mandatara nema veze s IDS-om te ustvrdio da je to pokušaj prebacivanja loptice na IDS.

Predsjednik Republike Hrvatske nije ni SDP-u prihvatljiva opcija za kandidata za premijera i njihovo odustajanje od Zorana Milanovića nema veze s IDS-om, već s raščišćavanjem situacije u koju se SDP doveo njegovim isticanjem kao kandidata na parlamentarnim izborima, ustvrdio je Paus.

Čelnik IDS-a je to izjavio osvrnuvši se na jučerašnju izjavu izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina na konferenciji za medije da “za IDS Zoran Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera”, iako se, kaže Paus, IDS o Zoranu Milanoviću kao kandidatu za premijera nikada nije službeno očitovao.

“Naš je stav jasan. Odluke hrvatskih institucija moraju se poštivati, slagali se s njima ili ne, pa jednako tako i mišljenja i upozorenja Ustavnog suda. Na poštivanju institucija počiva demokratski sustav. Vjerujem da SDP i njihov predsjednik Peđa Grbin također imaju isto stajalište, odnosno da svi moraju poštivati odluke institucija, ma kakve one bile”, rekao je Paus.

U suprotnom, naveo je Paus, “upravo bi SDP bio onaj koji potkopava temelje demokratskog sustava”.

“Pokušaji ‘prebacivanja loptice’ IDS-u i hvatanje sitnih političkih bodova od strane SDP u ovoj situaciji ne služi im na čast”, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Dodao je da je IDS i dalje spreman razgovarati o podršci formiranju Vlade lijevog centra ako postoji mogućnost za njezino sastavljanje.