Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izrazio je u srijedu navečer zadovoljstvo nakon objave rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ostvarenim trećim mandatom u 8. izbornoj jedinici istaknuvši kako su se time ispunila stranačka predviđanja i očekivanja.

“Za sada IDS stoji dobro, ima tri čvrsta mandata te se nadam da će tako ostati do kraja. Naš je cilj bio ne skrivati se u nekoj većoj koaliciji, nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada smo bili u većoj koaliciji koja nije dala nekakav benefit. Stoga smo nakon lokalnih izbora htjeli vidjeti gdje smo i na kakvu podršku birača možemo računati”, rekao je Paus.

Na pitanje može li predsjednik Republike Zoran Milanović složiti vladu, odgovorio je kako će biti teško složiti koalicijsku vladu, ali je možda i moguće s podrškom određenih stranaka.

“IDS je otvoren za suradnju, ali ne u slučaju da u toj koaliciji budu Domovinski pokret i Most. O tome će odlučiti stranačka tijela, no nije prirodno da podržimo vladu u kojoj su Domovinski pokret i Most jer su njihova stajališta različita od IDS-ovih, od pitanja odnosa prema nacionalnim manjinama i suživota do ženskih prava”, poručio je.

Od ulaska predsjednika Milanovića u izborni proces događale su se razne anomalije, pa i sam njegov ulazak je anomalija, ocijenio je.

“Očito je došlo do polarizacije biračkog tijela, a u tome su najviše stradale manje stranke jer su se ljudi opredjeljivali lijevo ili desno”, kazao je Paus dodavši kako je Hrvatska skrenula udesno, što je generalni trend na razini Europe.