Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u utorak je poručio kako posljednji slučaj bespravne gradnje na području općine Marčana je alarm da se hitno cijelo društvo mora uhvatiti u koštac s tim problemom te da borba protiv bespravne gradnje treba biti apsolutni prioritet države.

Prema pisanju medija jedan njemački par se na njemačkoj televiziji otvoreno hvalio da bespravno gradi kuću u Hrvatskoj i to na istočnoj obali Istre, u selu Peruški u općini Marčana.

“Takva javna pohvala, bez srama i zadrške, kao o dobroj prilici ispunjenja životnog sna, ali na nezakonit način, simbolična je pljuska svima, i državi i županijama i gradovima i općinama, medijima, ali i svima onima koji se pridržavaju hrvatskih zakona. To je alarm i vrijeme da se svi hitno uhvatimo ukoštac s bespravnom gradnjom” – rekao je Paus.

Dodao je kako se ovaj konkretan slučaj ne razlikuje puno od stotine drugih sličnih slučajeva na Jadranu gdje se kupi zemljište, poljoprivredno ili šumsko, raskrči se i započne neki oblik bespravne gradnje.

Međutim, drži on, u ovom slučaju vlasnici su iz Njemačke, iz jedne od najuređenijih država i stoga smatra da je ovo porazno za naš sustav i našu državu i pokazatelj da smo svi zajedno zakazali.

Predsjednik IDS-a je stoga zatražio da se ovaj problem počne hitno rješavati i apelirao na odgovorne da se spuste ovlasti građevinske inspekcije na regionalnu ili lokalnu razinu, da se drastično povećaju kazne i da se pojednostavi postupak kako bismo mogli sasjeći u korijenju početak svake bespravne gradnje.

“Bespravna gradnja je bolest naših prostora, a bolesti se ne treba sramiti, već o njoj treba progovarati i treba se protiv nje boriti, jer će u protivnom ‘pacijent’ umrijeti, a to u ovom slučaju znači da ćemo trajno devastirati naš prostor” – naglasio je Paus.

IDS je, dodao je, ove godine podnio zahtjev i stavio u proceduru izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji kojima se tražila jedna malena izmjena, ali značajna, da se na komunalne redare izvan građevinskog područja spuste ovlaste zaustavljanja bespravne gradnje do dolaska građevinskog inspektora, ali je taj prijedlog odbijen.

“Prethodno smo ujedinili općine i gradove, ne samo u Istri, već i šire i na našem portalu bespravna gradnja omogućili da se javnost upozna koliko je veliki problem bespravne gradnje, ali i da svi građani mogu anonimno prijaviti bespravnu gradnju na području svojih općina i gradova” – istaknuo je Paus.

Upitan smatra li se odgovornim za takvo stanje u Općini Marčana s obzirom da su tamo na vlasti već desetljećima upravo IDS-ovi načelnici Paus je odgovorio da bi bio zadovoljan kada bi “bespravna gradnja cvjetala samo u općinama i gradovima u kojima je IDS na vlasti”. Međutim, dodao je, svjedoci smo, od sjevera Istre do Dubrovnika, da to nije tako.