Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozitivan je na koronavirus i po savjetu liječnika ne kućnom je liječenju, priopćila je u utorak SPC. U priopćenju se navodi da patrijarh ima “veoma blage simptome virusne infekcije”, određena mu je odgovarajuća terapija i poštuje sve epidemiološke mjere.

Sa svojim suradnicima je “u elektronskoj komunikaciji i stalnom kontaktu” te “svoje administrativne poslove obavlja potpuno nesmetano”.

“Također, ne prestaje da molitveno podržava liječnike i medicinske djelatnike u njihovu trudu, a poglavito se moli za iscjeljenje svih koji su zahvaćeni epidemijom”, navodi u priopćenju SPC.

Patrijarh je “iskazao žaljenje što se javne manifestacije u kojima je trebao sudjelovati odgađaju do daljeg”.

Poglavar SPC posljednji put se pojavio u javnosti 9. siječnja kada je u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja u Banjoj Luci održao liturgiju u povodu krsne slave koju obilježava bosanskohercehgovački entitet Republika Srpska.

Večer prije liturgije patrijarh Porfirijie govorio je na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice od proglašenja Republike Srpske.

Porfirije je na 6. siječnja s čelnicima Srpskog narodnog vijeća (SNV) nazočio obilježavanju pravoslavnog Božića u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu. (Hina)