Papa Franjo, koji je imao gripu, u srijedu je nakratko posjetio rimsku bolnicu radi liječničkih pregleda, ali se sada vratio u Vatikan, objavio je njegov ured u priopćenju.

Papa, koji ima 87 godina, bio je na pregledima u bolnici nakon tjedne opće audijencije, navodi se u priopćenju, bez dodatnih pojedinosti.

Televizijske snimke pokazuju bijeli Fiat vatikanske registracije – model koji Franjo redovito koristi – kako napušta bolnicu u središtu Rima.

Papa je ranije preskočio čitanje na svojoj tjednoj audijenciji srijedom i prepustio to pomoćniku, rekavši vjernicima da još nije dobro.

Papa, koji je u zadnje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je termine za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se kao i obično obratio okupljenima na Trgu sv. Petra kako bi izrekao Angelus.

“Draga braćo i sestre, još uvijek sam malo prehlađen”, rekao je Franjo na audijenciji u srijedu, najavivši da će netko drugi pročitati njegovu katehezu o zavisti i taštini, dva od sedam smrtnih grijeha.

Čitanje je bilo dugo oko jedne stranice.

Papa je progovorio na kraju svoje audijencije, promuklim glasom i kašljucajući, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir, kao što je to uobičajeno.

U prosincu je Papa bio prisiljen otkazati planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U siječnju nije mogao dovršiti govor zbog “blagog bronhitisa”. Kasnije tijekom mjeseca rekao je da mu je bolje unatoč “nekim bolovima”.

Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća.

Papa također teško hoda, a redovito koristi invalidska kolica ili štap. U srijedu je na ročište u zatvorenom prostoru stigao u invalidskim kolicima.