Papa Franjo pozvao je u nedjelju vjerske vođe da zajednički djeluju u borbi protiv klimatskih promjena u obraćanju u znak zahvalnosti za postavljanje vjerskog pavilja na UN-ovom klimatskom samitu COP28.

“Kao vjerski predstavnici, budimo primjer i pokažimo da je promjena moguća i svjedočimo puni poštovanja održivim stilovima života. Glasno preklinjimo vođe naroda da se sačuva naš zajednički dom”, poručio je Franjo u videoporuci.

Danas su najvažniji mir i klima, rekao je Papa.

“To od nas posebno traže mladi i siromasi čije molitve dopiru do prijestolja Svevišnjega. Za njihovu budućnost i budućnost svih nas, čuvajmo stvoreno i štitimo naš zajednički dom; živimo u miru i promovirajmo mir!”, zaključio je Svet Otac u videoporuci.

Papa je planirao predsjedati otvaranjem vjerskog paviljona na klimatskoj konferenciji C0P28 u Dubaiju, ali ga je bolest prisilila da ostane u Vatikanu.

Državni tajnik, kardinal Pietro Parolin pročitao je poruku pape Franje u subotu umjesto njega u obraćanju sudionicima samita.

Rekao je da religije “trebaju hitno djelovati za dobrobit okoliša”, obrazovati svoje članove za “trijezan i bratski način života” umjesto rastrošnog i raditi na povratku individualnoj kontemplaciji o veličanstvenosti prirode.