Papa Franjo otpustio je u utorak cijeli vrh globalne humanitarne organizaije Rimokatoličke Crkve zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih te imenovao povjerenika koji će je voditi.

Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Caritasa (CI), konfederacije katoličkih organizacija koje djeluju u više od 200 zemalja, a sjedište joj je u Vatikanu.

Smjena čelništva CI-a, koji ima više od milijun zaposlenih i volontera diljem svijeta, objavljena je u papinu dekretu koji je prenio vatikanski ured za medije.

U odvojenom priopćenju vatikanskog ureda za razvoj, koji nadzire CI, piše da su vanjskim nadzorom radnog okruženja utvrđene slabosti i loše menadžerske prakse u sjedištu organizacije.

Sadašnji i bivši zaposlenici govorili su Reutersu o verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima koji su doveli do odlaska nekih zaposlenih.

“Nije bilo dokaza o financijskim malverzacijama ili seksualnim prijestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtijevaju nužnu pozornost”, piše u priopćenju.

Među smijenjenima su kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsjednik Caritasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje.

Osim Taglea i još jednog svećenika, svi članovi upravljačkog tijela CI-a su laici.