Papa imenovao novog prefekta Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih

15. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Papa imenovao novog prefekta Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih


Papa Franjo imenovao je novog prefekta Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih, nakon što je prije tri tjedna, uslijed financijskog skandala, s tog položaja odstupio kardinal Angelo Becciu.

Talijanski biskup Marcello Semeraro bit će novi prefekt Kongregacije za kauze svetaca, objavio je Vatikan priopćenjem u četvrtak.

Semeraro je prethodno bio biskup Albana, grada smještenog oko 25 kilometara jugozapadno od Rima i tajnik odbora kardinala koji je izrađivao nacrt reforme rimske kurije.

Becciu je odstupio s položaja prefekta 24. rujna te se odrekao kardinalske časti, nakon što ga je Papa izravno optužio da je koristio vatikanske karitativne fondove kako bi pomogao bratovoj firmi.

Kardinal, koji je priznao da je vršio uplate, ali ih drži legitimnima, imao je pristup sredstvima, budući da je prethodno bio zamjenik državnog tajnika.

Vatikanski tužitelji nisu optužili kardinala, ali su financijski poslovi došli pod pojačan nadzor.

Talijanska je policija u ponedjeljak uhitila Ceciliju Marognu, ženu koja je navodno obavljala tajne obavještajne poslove za Becciua i za to primila 500.000 eura.

Vatikan je traži zbog pronevjere novca nakon navoda da je potrošila skoro polovicu sredstava kako bi kupovala luksuzne torbe i parfeme.

(Hina)