Papa Franjo osudio je u srijedu posljednji val raketnih napada na Ukrajinu i pozvao na prekid vatre kako bi se izbjegla daljnja eskalacija sukoba, zamolivši Boga da “požuri” u zaustavljanju rata.

Papa je održao govor na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u trenutku kada NATO istražuje nepotvrđena izvješća da su eksploziju u poljskom selu na granici s Ukrajinom izazvali zalutali ruski projektili. Franjo u govoru nije spomenuo taj incident.

“U boli i sa zabrinutošću sam saznao o novom i još snažnijem raketnom udaru na Ukrajinu koji je izazvao smrt i nanio veliku štetu civilnoj infrastrukturi”, rekao je Papa.

“Molimo se da Gospodin preobrati srca onih koji se još uvijek uzdaju u rat te da prevlada želja za mirom u mučeničkoj Ukrajini kako bi se izbjegla eskalacija i otvorio put dijalogu i prekidu vatre”, dodao je Sveti Otac.

Nekoliko minuta kasnije je govoreći o Ukrajini kratko rekao: “Možemo se moliti za Ukrajinu i reći Bože požuri se”.

Rusija je u utorak lansirala 110 projektila i 10 dronova iranske proizvodnje na Ukrajinu, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske.

Papa Franjo je prošli mjesec direktno zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi “spiralu nasilja i smrti” u Ukrajini.