Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog biskupa jer je nemarno postupao sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, priopćili su u subotu njegovi predstavnici u Poljskoj.

Andrzej Dziuba, biskup u Lowiczu, nije prijavio policiji svećenika iz njegove biskupije koji je zlostavljao 14-godišnjeg dječaka, prema napisima lokalnih medija.

“Uočene su poteškoće u upravljanju biskupijom, posebice nemar u postupanju sa slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika”, priopćila je Apostolska nuncijatura u Poljskoj. Sveta Stolica je zatražila Dziubu da odstupi s dužnosti, dodaje se.

Biskupija Lowicz objavila je na svojoj web stranici da Dziuba odlazi u mirovinu, pozivajući se na odluku pape Franje da prihvati njegovu ostavku bez ikakvih pojašnjenja.

Njegov odlazak dolazi manje od mjesec dana nakon što je papa Franjo prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa optuženog u dokumentarcu iz 2021. godine da je ignorirao zlostavljanje djece.

U Poljskoj, jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Europi, odvio se niz skandala povezanih sa zlostavljanjem djece, a crkva je prije dvije godine objavila da je između 1. srpnja 2018. i 31. prosinca 2020. zaprimila 368 prijava zbog zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto stanovništva smatra se katolicima.