Papa Franjo u petak je osudio smrt tisuća djece u “vrtlogu nasilja” u Pojasu Gaze, Ukrajini i Jemenu.

Već je ranije uputio višestruke pozive na mir i u srijedu pozvao na “hitan humanitarni prekid vatre” između Izraela i militanata Hamasa.

“Znate li koliko je djece dosad poginulo u Gazi u ovom ratu? Više od 3000. Nevjerojatno, ali istinito”, rekao je Franjo.

“A u Ukrajini njih više od 500, dok je tijekom godina rata u Jemenu na tisuće”, dodao je. „Sjećanje na njih nameće nam da sami budemo svjetla ovog svijeta, da dirnemo srca mnogih ljudi, posebno onih koji taj vrtlog nasilja mogu zaustaviti“.

Njegova su zapažanja dio unaprijed pripremljenog govora koji nije pročitan, već je predan članovima Katoličke Akcije, udruge vjernika, stoji u priopćenju Vatikana.

UN-ova agencija za djecu UNICEF priopćila je u srijedu da je prema izvorima više od 5.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze, a tisuće ih je ranjeno.

Nemilosrdno izraelsko bombardiranje u posljednja je dva mjeseca opustošilo velik dio Gaze, a potvrđena je smrt gotovo 19.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

Izraelski napadi odgovor su na napad Hamasa 7. listopada na južni Izrael, u kojem je 1200 Izraelaca ubijeno, a više od 200 uzeto za taoce.