Papa Franjo u subotu je napustio rimsku bolnicu Gemelli, gdje je liječen od bronhitisa i vratio se u Vatikan te je, želeći ublažiti ozbiljnost svoje bolesti okupljenima kazao: “Znate, još sam živ”.

Papa (86) je u srijedu prevezen u rimsku bolnicu Gemelli nakon što se žalio na poteškoće s disanjem, no njegov je organizam brzo reagirao na infuziju antibiotika, rekao je njegov liječnički tim.

Nastojeći pokazati da se u potpunosti oporavio, Franjo je izašao iz automobila prije nego što je napustio bolnički krug, koristeći pritom štap koji mu pomaže pri hodanju.

Pozdravio je okupljene i kratko porazgovarao s novinarima koji su ga čekali pred bolnicom, potvrdivši da će predvoditi bogoslužje Cvjetnice na Trgu svetoga Petra te održati i svoje uobičajeno tjedno obraćanje vjernicima.

Nedjeljnom misom započinje tjedan uskrsnih obreda, a Vatikan je naknadno izvijestio da će papa sudjelovati u njima uz pomoć i podršku kardinala.

Prije nego što se ponovno ukrcao u automobil, Franjo je zagrlio uplakanu majku čija je kćerkica tijekom noći umrla u bolnici, a zatim se pomolio s oba roditelja.

Potpisao se i na gips dječaka sa slomljenom rukom te mu mahnuo kroz prozor automobila dok su ga vozili izvan bolničkog kruga.

Na pitanje novinara je li ga bilo strah za vrijeme boravka u bolnici, Papa je rekao: “Ne, strah ne.”

“U bolnici ima puno junaštva i puno nježnosti prema pacijentima. Znate kakvi su bolesni ljudi, mi smo ćudljivi. S bolešću dolazi i ćudljivost. Treba biti strpljiv”, rekao je pohvalivši rad svih radnika bolnice Gemelli.

“Posjetio sam dječji odjel bolnice i uvjerio se s kakvom se nježnošću brinu o djeci”, rekao je.

“Sad ću morati spavati četiri dana”, kazao je u šali nakon što je odgovorio na ni raznih pitanja.

Sveti Otac, koji je u ožujku obilježio 10. obljetnicu svog pontifikata, posljednjih je godina patio od niza bolesti.

Pred njim je važan tjedan u kojemu se Rimokatolička Crkva priprema za najvažniji datum u svome kalendaru, Uskrsnu nedjelju 9. travnja koju će obilježiti niz ceremonija, misa i procesija.

Dekan Kardinalskog zbora Giovanni Battista Re već je objavio da će jedan kardinal pomagati papi za vrijeme tjednih slavlja i brinuti se za dužnosti na oltaru.

Sličan je dogovor uveden još prošle godine, kada je papa zbog upornih bolova u koljenima sjedio sa strane za vrijeme nekih uskrsnih obreda, prepustivši višim kardinalima da vode mise.