Papa Franjo u srijedu je uputio novi poziv da se poduzmu “svi napori” kako bi se postigao mir kroz pregovore, osudivši krvave sukobe u Ukrajini i Gazi, te još jednom ograničio svoj govor u javnosti na tjednoj audijenciji na Trgu svetog Petra zbog zdravstvenih problema.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da je rat uvijek poraz, ne možemo nastaviti u ratu, trebamo poduzeti sve napore da posredujemo, da pregovaramo o okončanju rata, molimo za to”, rekao je Papa u kratkim napomenama na kraju publici, spomenuvši “mučeničku” Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob.

Osamdesetsedmogodišnji papa Franjo, koji se teško kreće a posljednjih tjedana pati od prehlada i napadaja bronhitisa, ponovno je preskočio čitanje većine svojih unaprijed pripremljenih tekstova za publiku.

To je prepustio pomoćniku, rekavši vjernicima da je i dalje prisiljen ograničiti javno govorenje.

Ranije ovog mjeseca Franjo je izazvao kontroverzu sugerirajući u intervjuu za švicarsku radioteleviziju RSI da Ukrajina treba “pokazati hrabrost bijele zastave” i otvoriti pregovore s Rusijom. Njegov zamjenik, kardinal Pietro Parolin, kasnije je pojasnio da Rusija prvo treba zaustaviti svoju agresiju.