Papa Franjo osudio je u srijedu nasilje i predrasude prema ženama i naglasio da bi osiguranje jednakih plaća i prilika ženama moglo pomoći u stvaranju mirnijeg i održivijeg svijeta.

U predgovoru knjige objavljenom na web stranici Vatican News na Međunarodni dan žena, Franjo je naglasio razlike između muškaraca i žena, ali je pozvao na “jednakost u različitosti” na “igralištu otvorenom za sve igrače”.

“Volim misliti da bi žene, kad bi mogle uživati punu jednakost mogućnosti, mogle uvelike pridonijeti potrebnoj promjeni prema svijetu mira, uključenosti, solidarnosti i cjelovite održivosti”, rekao je Papa.

Kratko se osvrnuo i na Dan žena na kraju svoje tjedne audijencije na Trgu svetog Petra u srijedu kada je zamolio okupljene za “pljesak za sve žene jer one to zaslužuju”.

Papa Franjo osudio je diskriminaciju žena u prošlosti, no poput njegovih prethodnika, odbacio je žensko svećenstvo. Katolička crkva naučava da samo muškarci mogu postati svećenici jer je Isus izabrao muškarce za svoje apostole.

“Žensko razmišljanje razlikuje se od muškog”, napisao je Papa u predgovoru knjige “Više ženskog vodstva za bolji svijet”.

“One više obraćaju pažnju na zaštitu okoliša, njihov pogled nije okrenut prema prošlosti nego prema budućnosti”, rekao je.

“Žene shvaćaju da rađaju u boli kako bi ostvarile veliku radost: dale život i otvorile goleme, nove horizonte. Zato žene uvijek žele mir”, naglasio je.

Papa je rekao da žene moraju dobiti jednaku naknadu kao i muškarci za jednake uloge i jaz u plaćama nazvao “teškom nepravdom”.

Osudio je “pošast” nasilja nad ženama i podsjetio na govor iz 2021. kada je nasilje nad ženama mazvao “otvorenom ranom koja proizlazi iz patrijarhalne i mačističke kulture ugnjetavanja”.

Franjo je imenovao nekoliko žena na upravljačke dužnosti otkako je postao Papa, a prošle godine je rekao da se “svaki put kad žena dobije položaj (odgovornosti) u Vatikanu, stvari popravljaju”.