Gradsko vijeće Varaždina odbilo je u četvrtak prijedlog proračuna za 2017. gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) budući da je za proračun, od ukupno 25 članova varaždinskog gradskog predstavničkog tijela, glasalo 12 vijećnika.

Konačni je prijedlog proračuna utvrđen tek danas, zajedno s amandmanima gradonačelnika od srijede, što su na cjelodnevnoj sjednici zamjerili oporbeni vijećnici ističući da se konačni prijedlog triput mijenjao u svega nekoliko dana.

Za proračun od 262 milijuna na prihodovnoj i 267,5 milijuna kuna na rashodovnoj strani, glasali su nazočni vijećnici HNS-a, SDP-a, HSU-a, Laburista, HSS-a te tri nezavisna vijećnika, a protiv je bilo deset vijećnika iz HDZ-a, HSLS-a, Hrasta, Reformista i dijela nezavisnih vijećnika. No, 12 ruku ‘za’ nije bilo dovoljno da proračun prođe.

Gradonačelnik Habuš: Neprihvaćanje proračuna je politička odluka

Gradonačelnik Goran Habuš bio je vidno razočaran nazvavši neprihvaćanje proračuna političkom odlukom.

“Grad će biti ‘na aparatima’, financirat će se samo najnužnije, neće biti investicija. Neće biti dogradnje Šeste osnovne škole niti investicije u Petoj osnovnoj. Mislim da je to loša odluka koja pet mjeseci prije izbora ne treba nikome”, rekao je Habuš te dodao da se Grad Varaždin nije nalazio u krizi, a proračun se punio dobro te da razloga za takvu ‘blokadu’ nije bilo.

“Varaždin nije Varaždinske Toplice, Split ili Dubrovnik”, rekao je razočarani gradonačelnik Varaždina nabrajajući gradove u kojima proračun također nije prošao.

S druge strane, nezavisni vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću i saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, koji je glasao protiv proračuna, istaknuo je da je takva odluka posljedica toga što predloženi proračun nema viziju i ne rješava ključne gradske probleme, među kojima je i balirani otpad na ulazu u grad.

“Bilo je samo pitanje kada će se to dogoditi”, ustvrdio je Podolnjak te dodao da je, nakon pet godina vlasti aktualnog gradonačelnika, većini vijećnika postalo jasno da Habuš nema ni snage ni vizije riješiti ključne probleme.

Varaždinski gradonačelnik otvorenom je ostavio opciju predlaganja privremenog financiranja, ali mu za to istječe vrijeme jer bi takav prijedlog Vijeće trebalo prihvatiti do kraja godine, odnosno u dva preostala dana.

Varaždin je drugi grad u Varaždinskoj županiji koji je ostao bez proračuna za 2017. U Varaždinskim Toplicama u četvrtak, zbog nedostatka kvoruma, nije održana sjednica Gradskog vijeća koje ima 15 članova. Osam oporbenih vijećnika nije se pojavilo da raspravi drugi prijedlog proračuna topličke gradonačelnice Goranke Štefanić iz HNS-a, a prvi prijedlog odbili su prije nekoliko dana. Pokušat će se s privremenim financiranjem, no neizvjesno je hoće li to prihvatiti oporbeni vijećnici.

Neslužbeno se doznaje da bi prijedlog o privremenom financiranju, gradonačelnik mogao dati u petak.

(Hina)