Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u nedjelju je reagirao na članak u “Jutarnjem listu” pod naslovom “SDP može HDZ-u preoteti Most, ali ne s Milanovićem“ u kojem je, poručuju s Pantovčaka, kolumnistica Jelena Lovrić iznijela “apsolutne i opasne neistine” o sastanku na Pantovčaku 22. prosinca 2015., u sklopu konzultacija za mandatara Vlade, zbog čega očekuju ispriku lista i kolumnistice.

Predsjedničin ured reagirao je na dio članka objavljenog u subotnjem broju “Jutarnjeg lista” u kojem, uz ostalo, piše: “Na Pantovčaku, tvrdi naš izvor, Petrov je dobio na uvid snimku grupe svojih stranačkih kolega, kako u gluho doba noći, oko ponoći, ulaze u Banske dvore, na tajni razgovor s tadašnjim premijerom Milanovićem”.

“Iako je kolumnistica Jelena Lovrić i ranije u svojim tekstovima iznosila neistinite i neprovjerene tvrdnje o Predsjednici Republike, Ured predsjednice Republike Hrvatske smatra potrebnim, ovoga puta, javno reagirati na neprovjerenu i lažnu tvrdnju iznesenu u navedenoj kolumni, s obzirom na njene puno šire implikacije”, stoji u reakciji Pantovčaka.
Potpuno i vrlo neugodno iznenađuje činjenica da je novinarka i kolumnistica s dugogodišnjim iskustvom navela apsolutne i opasne neistine, dodaje se te navodi da Lovrić pritom “ni na koji način nije pokušala provjeriti točnost informacije s Uredom predsjednice Republike Hrvatske”.

“Poštivanjem zlatnog novinarskog pravila da se informacija provjeri sa svim uključenim stranama moglo se izbjeći očiti pokušaj obmanjivanja javnosti. Jedini zaključak koji se nameće jest kako je cilj objave ove neistine bio obezvrijediti i dovesti u pitanje besprijekorno proveden postupak konzultacija Predsjednice Republike s čelnicima parlamentarnih stranaka”, poručuje Ured predsjednice koji očekuje “reakciju i ispriku redakcije ‘Jutarnjeg lista’, kao i same kolumnistice”.

Na članak, u kojem se govori o sastanku Grabar-Kitarović i čelnika Mosta Bože Petrova tijekom konzultacija za mandatara, održanih 22. prosinca 2015. reagirali su i iz Mosta koji je na upit HRT-a odgovorio: “Netočno je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom konzultacija za mandatara održanih 22. prosinca čelniku Mosta Boži Petrovu pokazala bilo kakve snimke”.
(Hina)

fah