PANIKE NEMA dr. Mato Devčić: “Od sutra su zabranjene posjete u bolnicu, no neće biti odgoda operacija”

26. veljače 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno PANIKE NEMA dr. Mato Devčić: “Od sutra su zabranjene posjete u bolnicu, no neće biti odgoda operacija”


Danas popodne održan je izvanredni radni sastanak Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu Coronavirusa. Na zatvorenom dijelu sastanka razmotrile su se sve relevantne informacije vezane za pojavu Coronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su sudjelovali načelnik Županijskog stožera i dožupan Ratimir Ljubić, ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, glavni epidemiolog i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Štimac, voditelj Službe civilne zaštite Miroslav Blažotić, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marija Krajina i zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Koprivnica Ksenija Ostriž, pročelnica Službe ureda župana, ujedno zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Melita Ivančić i ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković.

Dožupan Ratimir Ljubić istaknuo je kako zdrastvene ustanove međusobno komuniciraju u koordinaciji s Županijom na dnevnoj bazi.

– Smatrali smo s obzirom na naputak Republičkog stožera civilne zaštite da se stožer civilne zaštite u smanjenom obimu sastaje na dnevnoj bazi. Isto tako da komunikacija s medijima ide preko Stožera civilne zaštite. Priopćenja će ići na dnevnoj bazi. Činjenica je da panike nema, Coronavirusa u Koprivnici nema i želimo da se svi u Koprivničko-križevačkoj županiji osjećaju sigurnima – naglasio je Ljuvić te dodao.
– Javna okupljanja treba zabraniti, no treba im pristupiti pojedinačno, ako bi bila utakmica ili neki drugi događaj da se tome posveti veća pažnja. Najbitnija stvar je dobra komunikacija s našom epidemiološkom službom, jer puno stvari se može riješiti razgovorom i nema potrebe dolaziti liječnicima – kazao je dožupan.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek dr. Mato Devčić naglasio je kako je zdravstveni sustav u Hrvatskoj u više navrata prolazio krizne situacije.
– Javljanjem Coronavirusa na samom početku provjerili smo opće uvjete i stanje u Općoj bolnici Koprivnica, opremljenost i proveli edukaciju u vezi sa zbrinjavanjem pacijenata s virusnim infekcijama visokog rizika. Mi kao sustav smo u potpunosti spremni na sve ugroze koje se tiču Coronavirus infekcije i imamo sve elemente zadovoljene, uključujući i smještaj pacijenata s potvrđenom Coronavirus infekcijom – rekao je Devčić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla poručila je kako trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji i u cijeloj Hrvatskoj cirkulira virus gripe i da su simptomi slični, pa možda zbog toga vlada i veći strah.

– Što se tiče Coronavirusa ključni moment je da je osoba boravila u Kini unazad 14 dana, u Južnoj Koreji od 14. veljače i u Italiji od 16. veljače te s obzirom na nove naputke ukoliko dođe do proširenja, onda je to ključni podatak. Osobe koje dolaze s ugroženog područja trebaju se obratiti nama putem telefona i mi ćemo utvrditi što s pacijentom – kazala je Vadla.

– Pacijenti se nakon toga stavljaju u samoizolaciju, iako bi se i te smjernice mogle promijeniti. Do sada smo primili oko 25 poziva, što od sugrađana što od kolega liječnika. Izdano je i šest rješenja s graničnih prijelaza za naše sugrađane koji su bili u Italiji i jedan za osobu koja je boravila u Južnoj Koreji i oni su stavljeni pod zdrastveni nadzor – otkrila je Vadla te istaknula što trebaju napraviti osobe koje dolaze s ugroženih područja.

– Pozivam da se jave epidemiološkoj službi na brojeve telefona: 048/681-401 ili 048/655-121 za savjet ili kompletni protokol u radno vrijeme. Blagdanom ili vikendom na broj tel. 098/592-215

Javnosti se obratio i načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je kazao kako policijski službenici sve čine u skladu s protokolima te u suradnji s ostalim službama.

– Na naša dva granična prijelaza kontroliramo putnike u skladu s naputkom, javljamo sve informacije sanitarnom inspektoru te vodimo bilješke o kretanju osoba koje dolaze iz potencijalno problematičnih područja. Vodimo briguiI o tome da naši službenici budu educirani i opremljeni zaštitnom opremom jer su stalno u kontaktu s ljudima – napomenuo je Štimac.


mm/prigorski.hr