Ministar gospodarstva Tomislav Panenić ocijenio je u srijedu da je najnovije zaoštravanje odnosa na relaciji relaciji Most – HDZ zbog spora oko Ine i Mola rezultat brojnih interesa koji nastoje destabilizirati situaciju tijekom arbitražnog postupka koji se primiče kraju, kao i neartikuliranih izjava koji dolaze iz različitih izvora.

“Pošto smo nadležno ministarstvo za provedbu cijelog arbitražnog postupka u slučaju INE, gdje imamo dvije strane – Republiku Hrvatsku s jedne strane, a Mol s druge – mogu reći da prvi arbitražni postupak koji se vodi ide prema svom kraju, dokazni postupak je završen, i očekuje nas skoro donošenje odluke. U tom prostoru čini mi se da dolaze brojni interesi koji kod nas pokušavaju destabilizirati situaciju”, kazao je Panenić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Koncem studenoga 2013. MOL je zatražio od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

U siječnju 2014. Hrvatska je protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata Ive Sanadera.

Ministar gospodarstva ističe da se na tom arbitražnom postupku jasno pobijaju odluke koje su donosili neki naši bivši dužnosnici u prošlosti.

Panenić naglašava i kako se pojavljuje cijeli niz neartikuliranih izjava, djelomično netočnih i točnih, pa čak i od ljudi koji ne bi trebali o tome raspravljati.

“To nam šteti kao državi koja želi investitore. Trebamo stvoriti pravnu sigurnost, a stvaramo kaotičan prikaz ovdašnjeg stanja, iako Vlada ubrzanim tempom provodi odluke”, istaknuo je Panenić.

Tvrdi kako se u konkretnom slučaju oko spora INE – Mol spominju brojna imena i visoki dužnosnici. Ističe kako su to postupci koji nisu trenutno povezani s arbitražnom za koju vrlo brzo očekuje pozitivan ishod.

Vezano uz pojedinačne slučajeve koji se javljaju uz taj spor, pa i najnoviji o navodnoj umiješanosti supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, rekao je kako nadležna tijela trebaju dobro razmotriti cijeli slučaj tako da sve ne ostane samo na neimenovanim izvorima nego da se dokazi upute na razmatranje nadležnim tijelima.

“Kao resornom ministru teško mi je davati odgovore na nešto što se pojavljuje isključivo u medijima”, rekao je Panenić, pa ustvrdio: “Relevantne bi informacije trebale isključivo dolaziti iz mog sektora i nakon toga se možemo uključit u raspravu oko tih informacija. Stajalište Ministarstva gospodarstva trebalo bit biti prvo, a onda bi se trebalo ići u daljnju raspravu”.

Panenić je isto tako naveo da se u utorak nije u Mostu raspravljao o potencijalnom sukobu interesa prvog potpredsjednika Vlade Karamarka.

Istaknuo je svoj stav da se oko svega upoznao putem medija te da postoje tijela koja će te navode provjeriti. Isto tako, rekao je i da je sam Karamarko, koliko mu se čini, rekao da će osobno od Povjerenstva za sukob interesa tražiti da se istraži cijeli slučaj. “Pričekajmo da Povjerenstvo za sukob interesa donese svoj pravorijek” rekao je Panenić.

Tjednik Nacional u najnovijem broju tvrdi da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko. Navodi kako je uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast Petrovićeva tvrtka njegovoj tadašnjoj partnerici, a sadašnjoj supruzi Ani Šarić (sada Karamarko), za usluge savjetovanja platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, istaknuvši kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković drži kako za sada objavljeni podaci o poslovnom odnosu između supruge potpredsjednika Vlade Karamarka i njegovog prijatelja Petrovića ne upućuju na to da je došlo do povrede zakona, ali ukazuju na “postojanje određene interesne povezanosti” zbog koje je Karamarko “dužan otkloniti svaku sumnju u sukob interesa”.

(Hina)

fah