U izborno vrijeme govor mržnje predstavlja poseban problem, stoga je nužno da javne osobe, osobito političari budu dodatno odgovorni i zadrže minimum civilizirane rasprave tijekom izborne kampanje, istaknuto je u ponedjeljak na panel-raspravi Kuće ljudskih prava “Izbori i govor mržnje”.

“Vrijeme prije izbora potiče još zaoštreniji govor, no pogoršanju razine komunikacije u javnom prostoru svjedočimo već neko vrijeme”, kazala je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter na panel-raspravi organiziranoj u sklopu projekta “Jačanje sustava zaštite i osnaživanje zajednica za prepoznavanje i suzbijanje govora mržnje u Hrvatskoj”.

Pozvala je na dodatnu odgovornost javnih osoba, osobito političara koji su trenutno na dužnostima, jer “ono što oni govore dopire do većeg broja ljudi na drugačiji način”.

Vidljivo je, kaže, da će i ovo predizborno vrijeme u Hrvatskoj, kao i dosad u nekim drugim državama, zapadnije i sjevernije od Hrvatske, obilježiti antimigranski govor. Smatra stoga da je važno poslati poruku sada, da političari imaju dodatnu odgovornost za ono što govore i pišu.

Imamo cijele generacije građana, birača, ali isto tako i onih koji šire mržnju, bilo kao fizičke osobe, poglavito na društvenim mrežama, te javne osobe, političare koji govore i pišu o temama koje izazivaju društvenu debatu, koje su polarizirajuće. Naravno da je to dio demokracije, ali postoje granice koje ne bi trebalo prelaziti, te granice zahtijevaju pravnu reakciju i pravne posljedice, kazala je Šimonović Einwalter.

Smatra da komuniciranje na način koji vidimo da to političari u Hrvatskoj čine nije nešto što je dobro za demokraciju, građane i budućnost.

Direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet ocijenila je da u ovoj kampanji ono što obilježava Hrvatsku je jedan “nedopustiv vrijeđalački diskurs kakav svjedočimo od strane političara”.

“Da vrh države razgovara na takav način, da predsjednik Sabora poručuje zastupnicima da su smeće, a predsjednik države ih naziva opušcima, to je jedan oblik političke komunikacije koji urušava demokraciju, ne donosi ništa dobro građanima, te sužava prostor za političku raspravu”, istaknula je Ivković Novokmet.

Dodala je da u toj nevladinoj organizaciji smatraju spornim to da u 2024. nemamo datum parlamentarnih izbora, najvažnijih izbora koji su pred nama, poručivši da to poigravanje s datumom stvara jedan oblik neizvjesnosti i manipulacije.

Gong poziva sve političke aktere dazadrže minimum civilizirane rasprave u tijeku kampanje, kazala je Ivković Novokment, istaknuvši i odgovornost medijima, “da ne budu cijevi koji prenos nečiji govor”.