Slovenski predsjednik Borut Pahor čestitao je u subotu Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD-u, dok premijer Janez Janša, koji je prije nekoliko dana požurio čestitati Donaldu Trumpu, sad kaže da je za čestitke prerano.

Janša je još u utorak je poslao čestitku Trumpu zaključivši da je “sasvim jasno” da će novi mandat pripasti republikanskom kandidatu i da će se osramotiti oni koji budu čekali s priznanjem njegove pobjede.

U toj poruci Janša je čestitao na “odličnim” rezultatima Republikanske stranke na izborima, ali i napisao da je “već jasno” da je Trump slavodobitno izabran na još četiri godine, što njegovi protivnici i ‘mainstream’ mediji pokušavaju osporiti i odugovlačiti s priznanjem poraza.

Iako je u Americi objavljena Bidenova pobjeda i unatoč tome što su mu već na tome čestitali svi saveznici, Janša je u subotu ocijenio da je za čestitke Bidenu prerano.

“Zanimljivo. U svim saveznim državama SAD-a gdje je rezultat tijesan uložene su pritužbe, a sudovi o tim žalbama još nisu poleli niti odlučivati. Unatoč tome, središnji američki mediji, a ne neki službeni organ u SAD-u, već su proglasili pobjednika i dolaze čestitke sa svih strana. Eto, to je vladavina prava”, sarkastično je rekao Janša.

Janša je svojim tvitovima podigao mnoge obrve u Sloveniji, ali i u europskim političkim krugovima jer izražavanje političkih simpatija tijekom izbornog procesa u drugim državama nije uobičajeno, a posebno ga je zbog toga kritizirala domaća oporba lijevog centra.

Svojim tvitovima o američkim predsjedničkim izborima Janez Janša “izgubio je svaki kredibilitet i u međunarodnoj politici. Takav je čovjek neprimjeren za funkciju predsjednika vlade, a još manje za vođenje Vijeća EU, kad u drugom polugodištu 2021 Slovenija preuzme predsjedavanje EU-om”, naveli su u zajedničkoj izjavi za javnost u utorak lideri opozicije, među kojima i bivši predsjednici vlada Marjan Šarec i Alenka Bratušek.

(Hina)