Slovenski predsjednik Borut Pahor tvrdi da je arbitraža jedini način da se s Hrvatskom postigne mirno rješenje graničnog prijepora, te bi prekid arbitražnog postupka, kako to očekuje hrvatska strana, unazadio međusobne odnose.

“Sve dok arbitri rade, možemo biti mirni i očekivati nepristranu odluku. Arbitraža je jedini način da dođemo do mirnog rješenja spora”, kazao je Pahor u razgovoru za ljubljansko “Delo” vođenom tijekom muenchenske konferencije o sigurnosti, što ga je list u nedjelju objavio u svojem on-line izdanju.
Pahor je kazao da granično pitanje zato nije predmetom razgovora Ljubljane i Zagreba, a sa skepsom prima prijedloge Hrvatske da se nakon kompromitacije arbitražnog postupka postigne bilateralni dogovor, odnosno da se spor iznese pred neku međunarodnu pravosudnu ustanovu.
Hrvatska arbitražni postupak smatra kompromitiranim zbog arbitražnog skandala u kojemu su sudjelovali bivši slovenski arbitar Jernej Sekolec i bivša službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik koji su nedopuštenim kontaktima dogovarali strategiju utjecaja na prosudbe drugih arbitara.
“Nadam se da će arbitražni sud ustanoviti kako te njihove pogreške nisu prekršaji takve prirode da bi zbog njih arbitražu trebalo obustaviti”, kazao je Pahor, dodavši da ne može niti zamisliti što bi značila drukčija odluka arbitara.
“To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose i ne znam kako brzo bismo mogli doći do bilo kakvih (drugih) dogovora”, kazao je Pahor, dodavši kako iz Hrvatske dolaze signali da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja na bilateralnoj osnovi, ali da on u to rješenje ne vjeruje.
“Ne mislim da bi to bilo tako jednostavno, kako se ponekad signalizira”, rekao je Pahor koji je 2009. godine potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.
“Da bi do tog sporazuma došli, trebale su nam dvije godine teškog mukotrpnog rada, uz mnogo stresova”, rekao je Pahor koji arbitražni sporazum iz 2009. smatra krunom svoje tadašnje premijerske karijere.
Njegova tadašnja sugovornica s hrvatske strane Jadranka Kosor izjavila je u subotu za ljubljanski list “Dnevnik” da je lanjska odluka sabora o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici sa Slovenijom obvezujuća za svaku hrvatsku vladu i da bi bilo realistično da to Slovenija prihvati, kako bi dvije vlade pronašle novo rješenje.
Ono je po njenom mišljenju u izlasku pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

(Hina)

fah