U Ludbregu, u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, u subotu i nedjelju će se održati 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Varaždinskoj biskupiji.

Varaždinski biskup mons. Bože Radoš naglasio je da su tema susreta starije osobe, a geslo „Od koljena do koljena, dobrota je Tvoja“.

„Starije osobe, djedovi i bake su živo sjećanje obitelji i jednog naroda te one to svoje sjećanje prenose na druge. Na ovom susretu želimo upravo to istaknuti“, dodao je biskup Radoš.

Na prvom susretu hrvatskih katoličkih obitelji 2011. godine bio je i Papa Benedikt XVI.

„Papa je tada u propovjedi istaknuo da se susret događa u 600. godišnjici ludbreškog euharistijskog čuda. Pozvao je vjernike, obitelji da se okupljaju na euharistiji koja je izvor života i snage“, rekao je biskup Radoš.

Molitva i za obitelji u Ukrajini

Na nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu molit će se i za obitelji iz Ukrajine.

„Ovdje smo primili puno žena i djece, a očevi su ostali u Ukrajini. Cijelo naše društvo se brine za izbjeglice, kao i naša crkva posredstvom Caritasa. Naša biskupija već je primila 80-ak izbjeglica, a to su uglavnom žene s djecom“, rekao je varaždinski biskup koji očekuje dolazak više desetaka tisuća vjernika u Ludbreg.

Među njima će biti i obitelj Džeko iz Varaždina, u kojoj je četvero djece. Mišo i Suzana Đeko pozvali su obitelji u Ludbreg.

„U zajedništvu i jedinstvu koje imamo ne gubimo osobni identitet. Naprotiv, ono što nas obogaćuje je različitost koju imamo“, poručio je na tiskovnoj konferenciji Mišo Džeko.

Predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije Josip Koprek za subotu je najavio procesiju sa spomen-svijećom s prvog susreta s papom Benediktom. Uslijedit će simbolična sadnja stabla sjećanja.

„U nedjelju je predviđen molitveni program u 10 sati kao uvod u svetu misu koja će započeti u 11 sati, a predvodit će je naš biskup u zajedništvu s većinom naših hrvatskih biskupa, sa svećenicima iz naše biskupije i nadamo se velikim brojem obitelji iz čitave naše domovine“, kazao je Koprek.