Posebno je zabrinjavajuće što djeca cigarete sama nabavljaju, tj. kupuju u dućanu u Orehovcu

SV. P. OREHOVEC – Učenici šestih razreda Osnovne škole Sveti Petar Orehovec sve češće posežu za cigaretama. Posebno je zabrinjavajuće što ih sami nabavljaju, tj. kupuju u dućanu u Orehovcu. Kako se ovdje radi o djeci od tek 12 godina, strašan je podatak da već postaju ovisnici o nikotinu, a da istovremeno njihovi stariji iz Orehovca na to ne reagiraju, nego im čak i prodaju cigarete.

Kap koja je prelila čašu strpljenja Stjepanu Lučkom, ravnatelju Osnovne škole Orehovec, bila je informacija koja se proširila školom o dječaku razredne nastave, dakle do 4. razreda, koji se hvalio kako je počeo pušiti. Uz to, osim pušenja među šestašima, o čemu se najviše pričalo, ove školske godine stigle su dojave i o pušenju među osmašima, te nekim učenicima petih razreda.

– Ljudi kod nas još uvijek ne doživljavaju cigarete, ali i alkohol, kao nešto loše. Svi samo razmišljaju o drogama kao najvećem zlu što se našoj djeci može dogoditi, a ostalo im spada pod normalno – rekla je Gordana Ščetar, školska pedagoginja te napomenula kako je ovo i pravo vrijeme za rasprave o takvoj problematici jer traje mjesec borbe protiv ovisnosti. U svojim nastojanjima da se što ranije reagira i spriječi ovakvo ponašanje, pedagoginja Ščetar ima punu podršku ravnatelja Lučkog.

Gordana Ščetar

Gordana Ščetar

– Mnogi su mi već došli s upozorenjem da možda nije najbolja ideja davati takve stvari u javnost. No, mislim da upravo treba razgovarati o problemima poput tih jer nam je svima cilj spriječiti ih, a ne ignorirati – objasnio je Stjepan Lučki. Dodao je kako je primijetio da se izvan institucija poput njihove škole slabo radi na prevenciji ovisničkih navika mladih.

– Želimo i preko medija upozoriti sve odrasle da se tako i ponašaju, odgovorno prema djeci koja su povodljiva – zaključio je Lučki.
Neki od mladih pušača navodno su se hvalili pred kolegama da im roditelji odobravaju pušenje te im čak kupuju cigarete. Pedagoginja Ščetar to nije mogla potvrditi, ali je napomenula kako je ove školske godine problem pušenja intenzivniji nego prije.

– Prijašnjih godina nismo imali toliko dojava o slučajevima učestalog pušenja, a i u pušenju su uglavnom zatečeni učenici osmih razreda. Nekoliko njih smo opomenuli i nakon toga nismo primijetili, niti su nam drugi učenici skrenuli pažnju da se to ponavlja – rekla je Gordana Ščetar. Dodala je kako su im poznata i mjesta okupljanja mladih pušača, ali su zatečeni čak i u pušenju u školskom autobusu.
– Doznali smo i da pojedini učenici silaze iz autobusa kako bi kupili cigarete, te potom kući nastavljaju pješice pritom pušeći. Problem je što ni roditelji ne mogu primijetiti razliku jer djeca znaju po prilici kada bi došli kući autobusom pa nađu prečac koji ih pješke dovede kući u isto vrijeme – objasnila je Gordana Ščetar.

skola orehovec

Zbog svega što se zbilo, održat će predavanje za osmaše u sklopu projekta Otvoreni kišobran. Riječ je o inicijativi kojom se mlade kroz radionice želi upoznati sa štetnostima raznih opijata, uključujući i cigarete. Uz osmaše, u predavanje će biti uključeni i učenici šestog razreda.

Podravski list/G. Obran

foto: Nikola Wolf

prigorski.hr