U odnosu na isto razdoblje prošle, ove godine je 11 posto manje nezakonitih prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom da je u isto vrijeme broj nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu porastao za 36 posto zbog preusmjeravanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice.

Dodao je da je ulazak u BiH nezakonitim migrantima jednostavan i da neki od njih ulaze i naoružani. “Bosna i Hercegovina nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BiH strane četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na nikakvu pomoć”, ocijenio je.

Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migrantima. “Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dozvoliti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BiH”, nastavio je Ničeno.

Zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić je proveo predstavnike medija po nedavno otvorenom privremenom registracijskom centru za migrante zatvorenog tipa u Dugom Dolu u kojemu je tada bilo 15 migranta od noći ranije. Ondje je 109 kontejnera, od toga 65 za smještaj s po osam ležajeva.

Za obilaska državne granice s Bosnom i Hercegovinom potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da “nikada nelegalne migracije nisu prestale” i da “nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi”.

Nastavio je da je “ovo što radi hrvatska policija nešto jedinstveno u Europskoj uniji”. “Cilj nam je na sve zakonite načine nastojati smanjiti taj broj i da hrvatski građani i gosti što manje osjete da se ovdje događa jedan velik posao. Hrvatska policija se pokazuje vrlo učinkovita u tome. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, istaknuo je.

Naveo je podatak da Hrvatska ima šest i pol tisuća graničnih policajaca. “Ne zanosimo se time da će nam netko drugi štititi granicu. Imamo povjerenje u svoje snage i na dnevnoj bazi se prilagođavamo izazovima”, poručio je ministar.