Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću koje prenosimo u cijelosti;

– S velikom sam radošću i zadovoljstvom pratio Vašu posjetu području Koprivničko-križevačke županije. Za našu Županiju dolazak Predsjednika Vlade RH, kao institucije, je važan događaj koji potiče određene pozitivne impulse i vibracije među žiteljima naše Županije. Istovremeno, zajedno sa svojim suradnicima iz koprivničke gradske uprave ali i svekolike gradske politike izražavam žaljenje što je u tom vašem posjetu bilo jako puno strančarenja, a da ne kažem politikanstva kad ste za odredište svoje prve premijerske posjete Županiji odabrali nesjedište Županije.

U toj su Vašoj odluci koprivnički mediji i političari prepoznali pokušaj namirivanja ambicija dva križevačka političara čija se politička zvijezda polako gasi. Obraćam Vam se kao prvi čovjek grada sjedišta naše Županije i ne bih ulazio u nikakve lokalne unutarstranačke probleme Vaše stranke. Namjera mi je da Vam upravo kao instituciji premijera skrenuti pažnju na to da je uvažavanje političkih institucionalnih regula ispred i iznad bilo kakvog strančarenja.

Grad Koprivnica je centar i središte Koprivničko-križevačke županije koji svojom ekonomskom snagom ali i drugim ostvarenjima daleko nadilazi veličinu koju ima u udjelu ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Uz to, gospodarstvo Koprivnice čini 77 posto neto dobiti, 72 posto izvoza, 51 posto prihoda i 52 posto radnih mjesta ostvarenih u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije. U Koprivnici posluje jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih subjekata, Podravka u čijem je sastavu i Belupo, skandinavske mulitinacionalke Hartmann i Carlsberg te jedna od najboljih hrvatskih banaka Podravska banka.

Dičimo se našim malim i srednjim poduzetništvom i obrtništvom koje ostvaruje sve bolje rezultate te dosegnutim društvenim standardima. Za ilustraciju evo nekoliko pokazatelja: u Koprivnici je cijena vrtića među najnižima u Republici Hrvatskoj, sva djeca
imaju mjesto u vrtiću, subvencioniramo osnovcima udžbenike uz besplatne bilježnice, a svi naši redovni studenti dobivaju stipendiju. U Koprivnici se isto tako nalazi sjedište Sveučilišta Sjever, državnog sveučilišta.

To su argumenti zbog kojih ste u prvoj radnoj, premijerskoj posjeti našoj Županiji trebali posjetiti i sjedište naše županije. Pred kraj izražavam nadu da niste zaobišli Koprivnicu da ne bi morali razgovarati o Vladinom pogledu na budućnost naše Podravke, o zaustavljenom projektu naše koprivničke pedijatrije, dugo očekivane obrtničke škole, novih osnovnih škola i brze ceste.

Poštovani Premijeru, ovim Vas putem pozivam u našu Koprivnicu nama celog sveta prestolnicu. Vjerujem da ćete prihvatiti ovaj naš otvoreni i prijateljski poziv. Mi ćemo Vas u našoj Koprivnici, gradu sa srcem, dočekati raširenih ruku u radnom i prijateljskom duhu kao i svakog dobronamjernika bez ikakvog strančarenja apsolutno poštujući funkciju, instituciju i građane ove zemlje koju Vi predstavljate.

Svojim prihvaćanjem ovog poziva ćete pokazati da nema bitnijih i manje bitnih gradova u našoj zemlji, da i u stvarnosti realizirate ideju o ravnomjernom razvoju ove zemlje. Vaše bi prihvaćanje poziva bio najbolji dokaz da poštujete rezultate koje gradovi i građani i izvan Zagreba ostvaruju.
Za kraj, Vama osobno želim ugodne i radosne nadolazeće blagdane i sretnu te puno uspješniju narednu godinu – stoji u otvorenom pismu Mišela Jakšića Andreju Plenkoviću.

prigorski.hr