Na Valkanama u Puli u ponedjeljak je na prigodnoj svečanosti otvoreno novo nogometno igralište namijenjeno održavanju treninga i utakmica omladinskog pogona NK Uljanika, ali i ostalih lokalnih klubova.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ovaj je dan nazvao posebnim te se zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu, ili bili potpora u njemu. Zahvalio se i izvođaču, koji je, kako je rekao, “štošta izdržao u proteklo vrijeme”, referirajući se time na javna negodovanja aktivista i pojedinih gradskih vijećnika kao i izgovorene riječi u javnom prostoru, koje je nazvao prolivenom žuči, gorčinom i lažima.

“O ovoj temi posljednjih dvije i pol godine proliveno je puno žuči, gorčine i laži, ali neću danas o tome govoriti. Ovo je teren za djecu. Ovo je bio zapušten, zaboravljen, izbrisan i ružan prostor u gradu. Ovo nije lakmus papir za ništa, nego za dječju igru i radost”, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Osim umjetnog travnjaka, dara Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) vrijednog 250 tisuća eura, igralište sadrži četiri montažne svlačionice za igrače, jednu svlačionicu za suce, kotlovnicu, sanitarni čvor za invalide te četiri rasvjetna stupa s ukupno 20 reflektora.

Cijela će investicija u konačnici koštati nešto više od 1,6 milijuna eura. No izazvala je svojedobno i proteste protivnika rušenja stabala zbog proširenja igrališta, a sve u neposrednoj blizini budućeg hotela, čija je realizacija izazvala ranije velike političke sukobe i referendum o Lungomaru.

Stoga je i u ponedjeljak tijekom svečanosti na ulazu u igralište skupina aktivista nosila transparente s porukama “Slavite korupciju i bezakonje”. “Gradit će se hotel na ukradenom SRC Valkane”, “Vidjet ćemo za pet godina za koga je teren”, “DORH ima dužnost vratiti ukradeno”, “Zoričić – sramota, pogoduje tajkunima, uništava Pulu”.