Otvorenje izložbe “Zaboravljeni križevački slikar Anton Korčmaroš” dr. sc. Zdenka Baloga u Galeriji K2

4. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Otvorenje izložbe “Zaboravljeni križevački slikar Anton Korčmaroš” dr. sc. Zdenka Baloga u Galeriji K2


Udruga K.V.A.R.K. najavljuje izložbu “Zaboravljeni križevački slikar Anton Korčmaroš”, a koja će biti otvorena 8. svibnja 2021. godine u 20 h u Galeriji K2. Zbog epidemioloških razloga otvorenje izložbe bit će u dvorištu ispred Galerije K2, a razgled izložbe omogućen u grupama manjeg broja posjetilaca do 5 osoba.

Anton Korčmaroš križevački je slikar koji je rođen 1898., a umro negdje 30-ih godina 20. stoljeća. Njegov je opus u ovom gradu potpuno zaboravljen, a inicijativu za istraživanje i ovu izložbu dala je obitelj. Slike za ovu izložbu sakupljene su iz privatnih zbirki, obiteljske ostavštine i Gradskog muzeja Križevci. Namjera nam je potaknuti dalje istraživanje njegovog opusa u svrhu cjelovitijeg katalogiziranja njegovih sačuvanih djela.

O djelu Antonija Tončeka Korčmaroša govorit će autor izložbe dr. sc. Zdenko Balog.

Iz predgovora:

“Slikarski rad Antona Tončeka Korčmaroša nije istražen. Još uvijek nije poznato gdje se nalazi većina njegovih slika, koje u obiteljskoj ostavštini čuvaju križevačke obitelji, kao i one koje su raznim načinima našle put u druge gradove Hrvatske i šire. Njegov skromni nezamjetljivi potpis u uglu, često skoro prekriven debelim okvirom slike prepoznati će samo onaj koji zna što traži. Ipak, u malom opusu koji smo uspjeli katalogizirati, sa jedva desetak slika, predstavljena je različitost njegova likovnog izražaja. Tematski, ovdje su zastupljeni i portreti i krajolici i panorame, ali i mrtve prirode. Tu je i diptiholtarnih slika koje je naslikao kada je uređivao središnju sliku svetog Martina u istoimenoj kapelici u okolici grada. Važno mjesto u njegovom opusu (ovom dijelu s kojim smo upoznati) zauzima Autoportret, sa detaljem starog Kalnika u pozadini, ali i Hrvatica, žena svečano odjevena koju izdvaja u masi okupljenoj na Radićevom zboru HSS-a u Zagrebu. Maštovita scenografija Zagreba te detalj ženinog privjeska sa likom Stjepana Radića, vrijedni su pažnje.”

Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2021. godine, a može se razgledati svakim radnim danom od 18 do 20 h. 

Ulaz: slobodan

Facebook Comments